Bouw je mobiele telefoon om tot professionele microscoop. Een nieuwe methode maakt het produceren van lenzen zeer gemakkelijk. Met een paar simpele ingrediënten bouw je voor nog geen euro een lens voor je telefoon.

Een siliconendruppel aan de basis van de lens. Credit: Stuart Hay
Een siliconendruppel aan de basis van de lens. Credit: Stuart Hay

Onderzoekers, verbonden aan de Nationale Universiteit van Australië, hebben een lens gemaakt op een zeer simpele manier. De nieuwe methode maakt het mogelijk om waar dan ook goedkope lenzen te maken die een zeer hoge resolutie opleveren. De onderzoekers wisten met deze methode een lens te maken met een resolutie van vier micrometer, een tiende van de dikte van een haar. De onderzoekers publiceren hun bevindingen deze week in het vakblad Biomedical Optics Express.

De 'smartphonedermatoscoop'. Credit: Stuart Hay
De ‘smartphonedermatoscoop’. Credit: Stuart Hay

De Australische wetenschappers creëerden de lenzen nadat ze de vorming van druppels bestudeerden. Heldere druppels buigen licht namelijk zoals een lens dat doet. De wetenschappers onderzochten de bolling van een druppel die ontstaat doordat zwaartekracht ‘trekt’ aan een druppel. Door die druppelvorm vast te maken kun je een lens creëren. Daarvoor gebruikten de onderzoekers een siliconenolie die stolt bij 70°C. De bolling van de gestolde druppel leek nogal klein om te gebruiken als lens, maar de wetenschappers bedachten daarvoor een simpele oplossing. Zij plaatsten simpelweg meerdere vaste druppels op elkaar die de bolling versterkten.

Waarom hebben we smaakreceptoren in ons hart en onze testikels?
LEES OOK

Waarom hebben we smaakreceptoren in ons hart en onze testikels?

De ontdekking van smaakpapillen in organen die niets met onze mond van doen hebben, heeft wetenschappers lang verbaasd.

De enige middelen die nodig zijn om zo’n lens te maken zijn objectglazen, een oven en een siliconenpolymeer (polydimethylsiloxane/PDMS). Dat laatste ingrediënt klinkt ingewikkeld, maar het is vrijwel overal verkrijgbaar als siliconenolie. Maar die olie vormt nog niet meteen een lens. Hoe doe je dat? Volg het zes-stappenplan voor het maken van je eigen lens:

1.Plaats een kleine druppel (100 µl) PDMS op een objectglas.
2.Bak het objectglas op 70°C in een oven tot de druppel hard is.
3.Haal het glas uit de oven. De vaste druppel vorm de basis voor je lens. Plaats nog een druppel op de basis en keer het glas ondersteboven.
4.Wacht en aanschouw hoe de zwaartekracht de druppel een parabolische vorm geeft.
5.Bak het objectglas opnieuw in een oven tot de druppel een vaste vorm heeft (70°C).
6.Herhaal de eerste 5 stappen om de lens meer vorm te geven en de kwaliteit van de lens te verbeteren.

Lenzen voor medisch gebruik

Door de lens op een mobiele telefoon te plaatsen is het mogelijk om bijvoorbeeld een goedkope dermatoscoop te maken. Medisch specialisten gebruiken dermatoscopen om huidziekten te diagnosticeren. Een dermatoscoop kan wel 500 euro kosten. Je mobiel ombouwen tot ‘smartphonedermatoscoop’ kost slechts iets meer dan een euro.

Bekijk in het filmpje hieronder hoe de onderzoekers een telefoon omtoverden tot dermatoscoop:

 

Lees verder: