Met alle drukte rondom Geert Wilders en zijn meldpunt tegen Polen en ander gespuis uit de donkere gebergtes van Midden-Europa, begon ik me toch af te vragen: zou het dan echt zo erg zijn, met die Polen?

Zoals ieder onderdeel van ons land, is gelukkig ook de Pool uitvoerig onderzocht. En het beeld dat daaruit naar voren komt, is toch bepaald positief. Katholieke lieden, die hard werken en opvallend vaak een gezin hebben, constateerde het Sociaal Cultureel Planbureau vorig jaar in een rapport. Brave lieden die ‘weinig criminaliteit’ veroorzaken en ‘naar verhouding voor weinig overlast zorgen’, constateerde de Universiteit Utrecht in 2008 (PDF).

Maar de klachten dan? Ze jatten, zuipen, vechten?

De helderste ster aan de hemel
LEES OOK

De helderste ster aan de hemel

Sterrenkundejournalist Govert Schilling maakt je wegwijs aan het firmament. Wat valt er te zien in februari 2024?

Daarvoor zijn er gelukkig criminaliteitscijfers. Die zijn nog niet goed bijgewerkt, maar in de jaren toen de Polen kwamen (2005 en 2006) was de criminaliteit ruim anderhalf procent. Zo’n 2250 Polen per jaar! Inderdaad: zo’n meldpunt lijkt me geen overbodige luxe.

Of wacht. Hoe zou dat zitten met andere westerse allochtonen in Nederland?

Al snel wordt dan duidelijk dat aan een meldpunt Australiërs veel dringender behoefte moet zijn, met 2,2 procent criminaliteit. Grieken, Engelsen en Canadezen: ook niet te vetrouwen. Ook voor Italianen, voormalig-Joegoslaven, Fransen, Spanjaarden en Belgen moet snel een meldpunt komen.

Wat zeg ik, ook een meldpunt Nederlanders mag niet ontbreken, want de Nederlander wordt net zo vaak opgepakt als de Pool. Zelfs Duitsers zijn nog minder crimineel dan Nederlanders, zo blijkt uit de cijfers:

Ja, zegt u misschien, maar die Polen veroorzaken wél veel overlast. Veel erger dan die andere groepen.

Maar ook van dat beeld laat het rapport van de Universiteit Utrecht toch weinig heel. Want waarvoor worden Polen het meest aangehouden? Precies: wegens verkeersovertredingen (35%). Geen wonder, als je die gammele busjes over de weg ziet zwalken. Vermogenscriminaliteit was goed voor slechts 2 procent van alle Poolse zonden, het verstoren van de openbare orde komt op 12 procent.

Het is zomaar een brutale gedachte, maar is het denkbaar dat de Pool net als vroeger de zigeuner en de jood wordt getroffen door het aloude beeld: wie ontheemd is en ronddoolt door je maatschappij, moet je wantrouwen?

Het is een vreemdeling die verdwaald is zeker. Ik zal eens even vragen naar zijn identiteitsbewijs.