Moleculen, cellulaire processen en onderzoek naar mogelijke oorzaken van ziekten als kanker bepalen mijn dagelijkse werkzaamheden. Dat is natuurlijk niet gek als je professor moleculaire genetica bent. Tijdens mijn vakanties probeer ik mijn gedachten over moleculen en mijn onderzoek in kleine gedichten te vangen.

De komende vakantiemaanden zal ik een aantal van mijn gedachten en ervaringen in dichtvorm met u delen. Soms droevig, melancholisch en soms frivool. Hier bespreek ik moleculen in gezondheid en in ziekte en een persoonlijke ervaring op vakantie.

LEVEN
Genen in symfonie vormen
Nieuwe biomoleculen in cellen

Eiwitinteracties ontstaan
Systemen geven signalen
Cellen kunnen delen
Stilstaan of gaan dood

Iedereen kan overweg met een 'derde duim'
LEES OOK

Iedereen kan overweg met een 'derde duim'

Iedereen kan wennen aan een extra robotduim, van kinderen tot senioren. Dat stelden Britse onderzoekers vast bij een wetenschapsfestival.

Leven gedijt in al haar vormen
Door interacterende moleculen

ZIEKTE
Biomoleculen raken beschadigd
Verstoorde processen leiden tot ziekte

Wetenschappers speuren naar
Elementaire oorzaken van ziekten
Stoten op defecte moleculaire interacties
Construeren cytografische kaarten

Dragen bij tot de ontwikkeling
Van toekomstige medicijnen

Op een prachtige avond werd ik in Zuid-Frankrijk uitgenodigd voor een gezellig diner door een Belgische familie die samen met vrienden een aantal oude huizen aan het opknappen was. Een van hun vrienden, Sergio, bleek onlangs zijn echtgenote veel te jong verloren te hebben aan de zo gevreesde ziekte kanker. Vol bewondering denk ik nog steeds aan die avond terug en aan de wijze waarop Sergio terug dacht aan “zijn lief”.

SERGIO
Stond swingend in de keuken
Bakte pizza’s uit de streek
Melancholieke blik vergezelde
Zijn grappige conservaties

Zochten samen een stille plek
“You work on cancer?” vroeg Sergio
Zijn ogen vertelden dat zijn echtgenote
Te jong overleden is aan darmkanker

“Last months were shit with
Never before occurring diamonds”
Naar huis rijdend bleven Sergio’s
Woorden in mijn hoofd rondzingen