Nasa heeft haar nieuwe autonome landmechanisme getest. Morpheus, een prototype, wist succesvol te landen in een donker, rotsachtig gebied.

De testlocatie waar Nasa Morpheus beproefde.  Bron: Nasa
De testlocatie waar Nasa Morpheus beproefde.
Bron: Nasa

Morpheus maakt deel uit van Nasa’s Autonomous Landing Hazard Avoidance Technology (ALHAT). De naam zegt het al: de lander moet autonoom een veilige locatie zoeken om te landen. Als dat succesvol lukt, is de technologie te gebruiken om een veilige landing op andere planeten te garanderen. Morpheus is uitgerust met het Hazard Detection System. Dit systeem gebruikt laserpulsen om de afstand tot het oppervlak te bepalen (LIDAR). Met de meetgegevens maakt Morpheus een driedimensionale kaart van het landgebied. Hij ontwijkt de gevaarlijke obstakels op de kaart en zoekt zo zelf een mooi, vlak plekje uit om touchdown te maken.

Testvlucht

Op 28 mei maakte Morpheus, die tot 500 kilo aan lading kan dragen, een testvlucht boven het Kennedy Space Center in Florida. Hij bereikte een hoogte van 244 meter en daalde daarna weer naar de grond. De testlocatie leek op een donkere krater, maar Morpheus deed zijn werk goed: stenen van slechts dertig centimeter groot werden opgemerkt en vermeden. Een zachte landing was het resultaat. Bekijk hieronder de testvlucht van de autonome lander: Lees ook:

Deeltjesfysicus Dylan van Arneman: ‘Ik ben op zoek naar iets wat misschien niet bestaat’
LEES OOK

Deeltjesfysicus Dylan van Arneman: ‘Ik ben op zoek naar iets wat misschien niet bestaat’

Dylan van Arneman verruilt een paar keer per jaar zijn werkkamer op het Science Park in de Watergraafsmeer voor de ondergrond ...