In slechts vier tienden van een seconde klapte de nieuwe giga-parachute van NASA uit. Een snelheidsrecord ging aan gruzelementen bij deze recente test. Niet slecht, helemaal als je bedenkt dat het gaat om een gevaarte zo groot als een huis en met een massa van meer dan 80 kilogram.
NASA ontwierp de monsterchute om een vracht van 37.000 kilogram te kunnen dragen. De ruimtevaartorganisatie wil in februari 2021 een lading van dat gewicht op Mars parkeren, voor hun (ietwat ongelukkig genaamde) Mars 2020-missie. Een deel van de vracht bestaat uit een gloednieuwe Marsrover.
Groen, groot, gedurfd
Wetenschappers hebben plannen voor ambitieuze riskante projecten in de strijd tegen klimaatverandering. Hebben die enige kans van slagen?
De nieuwe parachute bestaat uit een mix van onder andere nylon en kevlarvezels – het spul dat ook in kogelvrije vesten zit. Om te testen of de parachute werkt lanceerde NASA afgelopen september een 18 meter hoge raket naar een hoogte van 38 kilometer, waar de aardatmosfeer lijkt op die van Mars. Daar liet de raket zijn lading vallen. De parachute bracht de vracht succesvol terug naar het aardoppervlak.
‘Mars 2020 zal de zwaarste vracht ooit op het oppervlak van Mars zetten’, zegt missieleider John McNamee in een persverklaring. ‘Net als met onze vorige Marsmissies hebben we maar één parachute. Die moet werken.’
Vanaf 1:19 zie je prachtige slow motion-beelden van de uitklappende parachute.