Voor de ogen voor hun publiek laten goochelaars kaarten, horloges en zelfs hele olifanten verdwijnen. Ook een oplettende scepticus zal soms stomverbaasd raken van een goede goochelshow. Het geheim is simpel: de magiër maakt gebruik van je onoplettendheid – hoe goed je ook oplet. Daar kun je niets aan doen. Ons brein is nu eenmaal op een bepaalde manier geprogrammeerd, en de goochelaar maakt gebruik van de sluiproutes in onze aandacht.

In de bovenstaande video leggen twee neurowetenschappers uit hoe dat kan. Een goochelaar (en succesvol zakkenroller) gaat de straat op om mensen voor de gek te houden. De wetenschappers bekijken de video’s en bespreken waarom de zwendelaar wegkomt met zijn vliegensvlugge trucjes.

Aan den lijve
LEES OOK

Aan den lijve

Ans Hekkenberg zoekt naar manieren om iets dat lastig is om voor te stellen te vertalen naar iets dat je letterlijk aan den lijve ondervindt.

De wetenschappers stellen je gerust dat het echt niet aan jou ligt. Het is de schuld van je brein dat je de trucs niet doorziet. Toch voel je je steeds weer genept als je uit het niets een pen ziet verschijnen, of een horloge ziet verdwijnen. Het absolute hoogtepunt zijn de beelden van de goochelaar in slow motion, waarbij een lichtje je dwingt nu wel op de juiste gebieden te concentreren. Zodra je dat gezien hebt, kun je bijna niet meer geloven dat je zo enorm voor de gek bent gehouden.