Algen zijn in theorie wonderwezens die enorme hoeveelheden brandstoffen kunnen produceren. Maar hoe krijg je algen zover dat zich daadwerkelijk ontpoppen tot industrieel werkpaard? Lezers van New Scientist kunnen een kijkje nemen in het algenlaboratorium van de Wageningen Universiteit, en met eigen ogen zien dat een groene algentoekomst toch echt dichterbij komt.

AlgeaParc
Kom naar AlgeaParc en bekijk de groene revolutie.

In de smurrie die ’s zomers onze meren en plassen groen kleurt, schuilt een redder in nood. Algen groeien overal waar je ze niet wilt hebben, en juist die eigenschap maakt ze uitermate geschikt als producent van biobrandstoffen. Als de omstandigheden gunstig zijn, blijken zeer efficiënte biochemische fabriekjes te zijn die op volle toeren draaien.

Dat is vervelend voor onze buitenwateren, maar interessant als je erin slaagt de organismen naar je hand te zetten – en ze nuttige stoffen laat produceren. Met een enorme kweeksystemen probeert de Wageningen Universiteit te achterhalen hoe algen te temmen zijn tot producent van biobrandstoffen.

Overstroming, komeet of bloedregen: hoe natuurrampen al in de zestiende eeuw politiek werden uitgebuit
LEES OOK

Overstroming, komeet of bloedregen: hoe natuurrampen al in de zestiende eeuw politiek werden uitgebuit

Al in de zestiende eeuw werden natuurrampen ingezet voor politieke doeleinden, ontdekte historicus Marieke van Egeraat. Want ...

Speciaal voor lezers van New Scientist geeft de Wageningse hoogleraar René Wijffels –  tevens wetenschappelijk directeur van AlgeaParc – een college over het algenonderzoek aan zijn universiteit. Aansluitend verzorgt algenonderzoeker Dorinde Kleinegris een rondleiding waarbij je van dichtbij de proefopstellingen kunt bekijken.

 

New Scientist University

Wanneer Vrijdag 4 april 2014 van 13.30 tot 15.30 uur

Waar Wageningen UR

Kosten €24,95 voor abonnees van New Scientist en €34,95 voor niet-abonnees

 

Meld je aan op newscientist.nl/university