Nieuwe robot hupt als kangoeroe.

Een slim stukje techniek heeft een ware robotkangoeroe voortgebracht. Duitse innovatiewetenschappers maakten BionicKangaroo, die net als een levend exemplaar vooruit hopt. De sprongen van de robot kunnen tot tachtig centimeter ver zijn. Zijn recordhoogte is veertig centimeter.

De robotkangoeroe. Bron: Festo
De robotkangoeroe.
Bron: Festo

De staart houdt de kangoeroe in balans tijdens zijn sprongen. Daarnaast gaven zijn makers hem een elastische ‘achilleshiel’. Dit stelt de robot in staat om de bewegingsenergie van de eerste sprong op te slaan, en te hergebruiken bij de tweede sprong. Echte kangoeroes gebruiken een vergelijkbaar systeem, waardoor ze lange afstanden kunnen afleggen zonder snel uitgeput te raken.

Waarom oases uniek leven herbergen en hoe we ze van de ondergang kunnen redden
LEES OOK

Waarom oases uniek leven herbergen en hoe we ze van de ondergang kunnen redden

Oases zijn niet alleen ­redders in nood, maar blijken ook bronnen van buitengewone biodiversiteit, schrijft botanicus Rod Fernsham.

Je kunt de robot met gebaren sturen. Een armband houdt je armbewegingen in de gaten, en stuurt deze via Bluetooth naar de kangoeroe.

De makers vertellen in een persverklaring dat de robot ‘nieuwe mogelijkheden onthult voor industriële technologen’. Dat klinkt nog wat vaag, dus een directe toepassing heeft de robotkangoeroe waarschijnlijk niet. Maar dat zal het enthousiasme van de robotliefhebbers niet drukken. Wie wil deze vrolijke Skippy nou niet in huis halen?

Familie van de kangoeroe

Het is overigens niet het eerste leuke project van het onderzoeksteam. Zij maakten ook al robotpinguïns, –meeuwen en –kwallen.