Nieuwe robot hupt als kangoeroe.

Een slim stukje techniek heeft een ware robotkangoeroe voortgebracht. Duitse innovatiewetenschappers maakten BionicKangaroo, die net als een levend exemplaar vooruit hopt. De sprongen van de robot kunnen tot tachtig centimeter ver zijn. Zijn recordhoogte is veertig centimeter.

De robotkangoeroe. Bron: Festo
De robotkangoeroe.
Bron: Festo

De staart houdt de kangoeroe in balans tijdens zijn sprongen. Daarnaast gaven zijn makers hem een elastische ‘achilleshiel’. Dit stelt de robot in staat om de bewegingsenergie van de eerste sprong op te slaan, en te hergebruiken bij de tweede sprong. Echte kangoeroes gebruiken een vergelijkbaar systeem, waardoor ze lange afstanden kunnen afleggen zonder snel uitgeput te raken.

Girl math
LEES OOK

Girl math

We hoeven niet zo hysterisch te doen over de girl math-trend op TikTok, zegt redacteur Ans Hekkenberg.

Je kunt de robot met gebaren sturen. Een armband houdt je armbewegingen in de gaten, en stuurt deze via Bluetooth naar de kangoeroe.

De makers vertellen in een persverklaring dat de robot ‘nieuwe mogelijkheden onthult voor industriële technologen’. Dat klinkt nog wat vaag, dus een directe toepassing heeft de robotkangoeroe waarschijnlijk niet. Maar dat zal het enthousiasme van de robotliefhebbers niet drukken. Wie wil deze vrolijke Skippy nou niet in huis halen?

Familie van de kangoeroe

Het is overigens niet het eerste leuke project van het onderzoeksteam. Zij maakten ook al robotpinguïns, –meeuwen en –kwallen.