Het eerste nummer van de tachtigste jaargang van NWT is verschenen. We vonden het daarom tijd om de rubriek Retro wat extra aandacht te geven. Heel 2012 zullen we daarin terugkijken op opmerkelijke artikelen uit ons archief en hoe de wetenschap zich sinds die publicatie verder heeft ontwikkeld.

Want in die tachtig jaar is er natuurlijk veel veranderd bijvoorbeeld op het gebied van elektronica. Maar zelfs iets simpels als een ritssluiting, waar wij toch echt niet meer bij nadenken, was tachtig jaar geleden een technische doorbraak.

In het allereerste nummer van toen nog Natuur & Techniek stond een artikel: ‘De ontknooping van een knooploos raadsel’. De auteur schrijft over een vest met een ‘splinternieuwe Zippsluiting‘ en dat hij vermoedt dat de naam ‘gesuggereerd werd door het geluid bij het openen en sluiten’. Het woord rits was blijkbaar nog niet bedacht.

Het allereerste nummer verscheen overigens niet tachtig jaar geleden, maar in april 1931. We bestaan dus feitelijk al 81 jaar. Dat komt doordat het tijdens de Tweede Wereldoorlog niet zo gemakkelijk was om maandelijks een tijdschrift uit te geven. Door de papierschaarste moest het blad van april 1942 tot april 1943 uit de roulatie. Onze voorgangers hebben die twee jaargangen daarom geteld als een. Ook na de oorlog bleef papier schaars, waardoor het A4-formaat moest plaatsmaken voor A5.

De jacht op de verloren oertaal van Europa en Zuid-Azië
LEES OOK

De jacht op de verloren oertaal van Europa en Zuid-Azië

Bijna de helft van de wereldbevolking spreekt een taal die behoort tot een en dezelfde grote taalfamilie. En van die imposante stamboom weten we steed ...

Inmiddels zijn we weer terug op A4, twee naamswijzigingen en wat restylingen verder. Het nieuwste nummer heeft ook een kleine metamorfose ondergaan. Zo hebben de nieuwspagina’s een opfrisbeurt gekregen en heeft de agendarubriek plaats gemaakt voor een recensie. Hopelijk bevalt dat. We zijn benieuwd naar jullie reacties.