Last van koorts en verkoudheid? Meng een paar vette kruisspinnen door je toetje. En tegen hoofdpijn helpt een in azijn gedrenkt snee brood. Het zijn zeventiende eeuwse wijsheden, mij ooit toevertrouwd door Albert Zwijgers, lector Innovatie in Voeding aan de HAS in Den Bosch.

Inmiddels gelooft niemand meer in de geneeskrachtige werking van kruisspinnen, maar verder lijkt er de afgelopen eeuwen weinig veranderd. Gezondheid, lees ik dagelijks, is nog altijd eetbaar. Je vindt haar op de schappen bij de supermarkt, verpakt in dozen, blikjes of steriel cellofaan. Gewoon een kwestie van je kar volstouwen en klaar.


Is ooit onderzocht of kruisspinnen helpen tegen koorts?

Octonionen: de vreemde wiskunde die natuurkrachten kan verenigen
LEES OOK

Octonionen: de vreemde wiskunde die natuurkrachten kan verenigen

Een achtdimensionaal getallensysteem dat al in de negentiende eeuw is bedacht, lijkt nu eindelijk zijn plek in de natuurkunde te krijgen. Theoretici v ...

Karbonades
Aardbeien, bijvoorbeeld, hebben een aantoonbaar remmende werking op hart- en vaatziekten.
En varkensvlees is op zichzelf niet bijster gezond, maar met de juiste voeding produceert een varken tegenwoordig karbonades vol onverzadigde vetzuren (blijkens een project van het Innovatiecentrum Gezonde Voeding).

En dan tomatenpuree! Dat spul barst van de lycopeen, een anti-oxidant dat de huid beschermt tegen zonnebrand en huidschade. Smijt pererdure zalfjes de vuilnisbak in en stel de botoxbehandeling uit, want een dagelijks blikje tomatenpuree met wat olijfolie geeft de huid minstens zo veel stevigheid.

Pizza tegen rimpels
Kortom, hoera voor de wetenschap. Niemand hoeft meer ziek, rimpelig en oud te worden. Die gebreken eten we vrolijk weg: one pizza (tomatenpuree!) a day, keeps wrinkles away.


Deze pizzaiolo moet dus vaker van de tomatenpuree snoepen.

Alleen mijn oma is sceptisch. Zij houdt koppig vast aan de overtuiging dat gezondheid een geluk is, dat met het verstrijken der jaren inboet aan vanzelfsprekendheid. Ze voelt zich ongemakkelijk bij het idee dat de staat van haar lichaam haar eigen verantwoordelijkheid is, gewoon een kwestie van behoorlijk eten. Ze zegt zelfs dat dit idee haar hoofdpijn bezorgt.

Ik heb haar daarom aangeraden dagelijks een aspirientje te slikken. Dat blijkt ook nog eens goed te werken tegen kanker.