In de eerste aflevering van het tv-programma Tent en seks vertellen mannen over hoe hun seksuele onzekerheid hun drang naar seks onderdrukt. Als mannen enigszins op kevers lijken, heeft die onzekerheid ze mogelijk het leven gered.

Gisteravond was de eerste aflevering van Tent en Seks te zien. In het programma gaat documentairemaakster Sunny Bergman op pad met haar tent om voorbijgangers het hemd van het lijf te vragen over hun seksuele bevindingen. De eerste aflevering ging over mannelijke onzekerheid. Met het schaamrood op de kaken vertelden mannen over hun seksuele onzekerheid en hoe het hun drang naar seks onderdrukt. Bij diersoorten is het in toom houden van die seksuele drang zelfs een kwestie van leven en dood.

males-on-bottle_custom-10aa026e5c7c31a881cc2dd6f960ee6dda0e6db5-s40-c85
Het roodbruine bierflesje is voor prachtkevers niet te weerstaan. Bron: Wikimedia Commons

Voor veel dieren zou het in bedwang houden van hun seksuele drang juist het verschil uitmaken tussen leven en dood. In Australië proberen prachtkevers namelijk in groten getale en vol overtuiging bierflesjes te bevruchten. De bruinrode kleur van het bierflesje lijkt volgens wetenschappers op een enorme vrouwelijke ‘superkever’. De mannelijke kevers kunnen daarom hun drang niet onderdrukken en zijn niet van de flesjes weg te slaan. Het gevolg daarvan is dat ze zo lang doorgaan dat ze opbranden in de hitte van de Australische zon.

Is vergeten eigenlijk een manier van leren?
LEES OOK

Is vergeten eigenlijk een manier van leren?

Het is tijd om vergeet­achtig­heid uit het verdomhoekje te halen. Deze menselijke eigenschap blijkt cruciaal te zijn.

800px-Antechinus_swainsonii1
De breedvoetbuidelmuis is een ware seksmachine. Bron: Wikimedia Commons

Ook de breedvoetbuidelmuis kan er wat van. Hij is werkelijk een seksmachine die zichzelf tot het uiterste drijft. Hoewel ze zich maar voor een korte tijd kunnen voortplanten, zou enige onzekerheid die dieren niet misstaan. Het dier sekst zichzelf namelijk letterlijk de dood in. Tijdens de paartijd verdubbelt de hoeveelheid testosteron in zijn bloed waardoor hij zijn drang naar seks niet meer kan bedwingen. Daarna volgt een twee weken durende marathonsessie die voor de mannetjes, en waarschijnlijk ook voor de vrouwtjes, hun tol eisen. Ze raken namelijk zo uitgeput dat hun immuunsysteem ermee stopt en interne bloedingen ontstaan. Toch deert dat de kamikaze-bevruchters niet en zullen ze al parend ten onder gaan.

Lees verder