Hoe komen de elementen aan hun namen? Over die vraag maakte Joe Hanson, de bedenker van het YouTube-kanaal It’s Okay To Be Smart, onderstaande video.

Als je de origine van elke naam wilt doorgronden, moet je de video wel af en toe pauzeren. Hanson’s tempo is hoog, maar ook weer niet te hoog om de meeste interessante feitjes er in één keer uit te pikken. Zo lost Hanson bijvoorbeeld het mysterie op waarom gold het symbool Au draagt – het Latijnse woord voor goud is ‘aurum’. Een ander grappig weetje is dat de nieuwste elementen nog weinig originele namen dragen. Element 113 heet bijvoorbeeld ununtrium, ofwel een-een-drie-ium. Element 115 heet (redelijk voorspelbaar) ununpentium.

Hanson besloot zijn hele verhaal op rijm te zetten. Waarom, dat is mij niet helemaal duidelijk. Het verhaal is toch nét wat te lang om als ezelsbruggetje voor scheikundestudenten te dienen.

AI verbetert hoekschop
LEES OOK

AI verbetert hoekschop

Kunstmatige intelligentie kan voetbaltrainers helpen bij het verbeteren van hoekschoppen. Experts vinden de AI-suggesties voor hoekschopopstellingen i ...

Het is overigens niet de eerste keer dat It’s Okay To Be Smart het periodiek systeem van de elementen belicht. Hanson plaatste eerder een tabel op zijn website waarop de elementen te zien zijn als hun elektronenstructuur.

Lees ook: