‘Een telefoon houdt het maar een paar jaar vol voordat hij kapot gaat. Het is vaak slechts één onderdeel dat stuk is, maar we gooien het hele apparaat weg omdat het vrijwel onmogelijk is dat onderdeel te repareren’, beschrijft de Nederlandse ontwerper Dave Hakkens op zijn YouTube-kanaal. En dat is onzin, vindt Hakkens. Wat door een telefoon uit blokjes op te bouwen, is het een peulenschil om alleen dat onderdeel te vervangen dat kapot of verouderd is.

Hakkens voorstel is simpel en elegant. Een blokjestelefoon zou de huidige telefoons kunnen vervangen. En omdat je hem altijd kunt upgraden, is het een ‘phone worth keeping’.

‘Er is heel veel mis  met de p-waarde’
LEES OOK

‘Er is heel veel mis met de p-waarde’

De p-waarde is tegenintuïtief en wordt vaak onjuist gebruikt, stelt wiskundige Rianne de Heide. We moeten naar een alternatief.

Op 29 oktober is het zover. Dan hoopt Hakkens een thunderclap te verspreiden. Dat betekent dat het crowd-speaking platform Thunderclap op 19 oktober kijkt of genoeg mensen Hakkens Phonebloks-idee ondersteunen. Als dat zo is, zullen alle supporters tegelijkertijd een Facebook- of Twitterbericht over Phonebloks sturen. Zo ontstaat een golf van aandacht voor Hakkens project. Wie weet zou dat het begin kunnen zijn van een ware smartphone-revolutie.

Meedoen? Schrijf je hier in: