‘Een telefoon houdt het maar een paar jaar vol voordat hij kapot gaat. Het is vaak slechts één onderdeel dat stuk is, maar we gooien het hele apparaat weg omdat het vrijwel onmogelijk is dat onderdeel te repareren’, beschrijft de Nederlandse ontwerper Dave Hakkens op zijn YouTube-kanaal. En dat is onzin, vindt Hakkens. Wat door een telefoon uit blokjes op te bouwen, is het een peulenschil om alleen dat onderdeel te vervangen dat kapot of verouderd is.

Hakkens voorstel is simpel en elegant. Een blokjestelefoon zou de huidige telefoons kunnen vervangen. En omdat je hem altijd kunt upgraden, is het een ‘phone worth keeping’.

Maak kennis met de gewelddadige wereld van strijdende mangoesten
LEES OOK

Maak kennis met de gewelddadige wereld van strijdende mangoesten

Zebramangoesten zijn familie van de stokstaartjes en worden door onderzoekers al jaren als model gebruikt voor samenwerking tussen dieren. Maar deze s ...

Op 29 oktober is het zover. Dan hoopt Hakkens een thunderclap te verspreiden. Dat betekent dat het crowd-speaking platform Thunderclap op 19 oktober kijkt of genoeg mensen Hakkens Phonebloks-idee ondersteunen. Als dat zo is, zullen alle supporters tegelijkertijd een Facebook- of Twitterbericht over Phonebloks sturen. Zo ontstaat een golf van aandacht voor Hakkens project. Wie weet zou dat het begin kunnen zijn van een ware smartphone-revolutie.

Meedoen? Schrijf je hier in: