Een regeldruppel die op een zanderig oppervlak inslaat, laat een soort mini-meteorietinslag achter. Dat ontdekten Amerikaanse onderzoekers aan de hand van high speed filmpjes. De onderzoekers publiceerden hun werk deze week in het vakblad PNAS.

De wetenschappers lieten vloeibare druppels op een zandachtig oppervlak vallen, dat bestond uit minuscule glazen korrels. De druppels bestonden uit verschillende stoffen, zoals water, methanol en olie. De onderzoekers lieten de vloeistofdruppels van verschillende hoogten ten aarde stortten, en bekeken met high speed-camera’s hoe de inslagkraters  vormden.

De inslag van verschillende druppels.  Bron: PNAS
De inslag van verschillende druppels.
Bron: PNAS

Krater

Tot hun verrassing ontdekten de wetenschappers dat de krater van een vloeistofdruppel op zand precies dezelfde vorm heeft als de krater van een meteoriet die zich in de aarde boort. In eerste instantie komt de druppel neer, krijgt hij een platte vorm en vormt hij daarbij een krater. Vervolgens stuitert wat vloeistof terug omhoog, waarbij wat zanddeeltjes worden meegesleurd. Hoe sneller de druppel neerkomt, hoe meer zand hij meesleurt en hoe minder hoog hij terug stuitert.

Op eigen houtje fitnessen oorzaak van veel blessures
LEES OOK

Op eigen houtje fitnessen oorzaak van veel blessures

Een op de vijf Nederlanders doet aan fitness. Dat leidt tot een miljoen blessures per jaar. Bewegingswetenschapper Lisa Noteboom onderzocht hoe die ku ...

Het mooiste aan dit onderzoek zijn waarschijnlijk de beelden. Hieronder zijn een aantal slow motion druppelinslagen te zien.

Gallery of Fluid Motion

Dit is niet het enige vloeistofonderzoek dat prachtige beelden opleverde. In de Gallery of Fluid Motion zijn nog veel meer voorbeelden te vinden. Een van de bijdragen is van Nederlandse bodem: de video ‘Laser impact on a drop’, waarin je ontdekt wat er gebeurt als je met een laser op druppels schiet.

Lees ook: