Onze redacteur George van Hal heeft de publicatieprijs van de Vereniging van Wetenschapsjournalisten in Nederland gewonnen voor zijn verhaal Schaduwen van de ruimtetijd.

In het verhaal, dat verscheen in New Scientist #3 (september 2013), stond George stil bij de radicale ideeën van mathematisch-fysicus Walter van Suijlekom die denkt dat wij niet in één wereld leven, maar in drie parallelle werelden tegelijk. Met dat bizarre inzicht wil de Nederlandse natuurkundige ons begrip van de werkelijkheid compleet overhoop gooien.

De jury was was unaniem in haar oordeel over de prijswinnaar, zo schrijft zij op de website van de Vereniging van Wetenschapsjournalisten Nederland: ‘De VWN-Publicatieprijs 2013 gaat naar een artikel waarin zeer zware kost lichtvoetig is beschreven’, aldus de jury. ‘Het enthousiasme van de schrijver is onmiddellijk merkbaar en het artikel is aantrekkelijk geschreven, zodat je als lezer bereid bent in het moeilijke onderwerp ‘ruimtetijd’ te duiken. Met prettige voorbeelden weet de van oorsprong sterrenkundige de lezer goed bij de les te houden. Om de niet-commutatieve meetkunde toe te lichten geeft hij een voorbeeld uit het dagelijks leven: ‘douchen en dan aankleden geeft een volledig ander resultaat dan aankleden en dan douchen, terwijl de handelingen hetzelfde zijn.’ Daarnaast plaatst hij het baanbrekende idee van de wetenschapper in perspectief door ook andere theoretisch-fysici aan het woord te laten.’

Verschillen het mannen- en vrouwenbrein van elkaar?
LEES OOK

Verschillen het mannen- en vrouwenbrein van elkaar?

Scans van mannen- en vrouwenbreinen tonen subtiele verschillen tussen beide. Neurowetenschappers proberen nu uit te pluizen wat dat betekent.

Om te vieren dat George deze prijs gewonnen heeft, is zijn prijswinnende verhaal nu gratis te lezen.