Benieuwd naar wat lessen quantummechanica van een ware legende? Schuif dan in de collegebanken bij Hans Bethe, de wereldberoemde Duits-Amerikaanse fysicus die in 1967 de Nobelprijs won.

Aan het einde van zijn leven, nadat hij ruim 75 jaar in de fysica had gewerkt, woonde Bethe in een complex voor gepensioneerden. Toen hij 93 was, overtuigden zijn bejaarde buren hem een paar lessen quantumtheorie te geven aan de gemeenschap. Professor Bethe verzamelde zijn oude notities en gaf drie prachtige colleges die zowel voor de leek als de expert interessant zijn. Die lessen zijn verzameld in de videoreeks met de naam Quantum Physics Made (Relatively) Simple.

Verschillen het mannen- en vrouwenbrein van elkaar?
LEES OOK

Verschillen het mannen- en vrouwenbrein van elkaar?

Scans van mannen- en vrouwenbreinen tonen subtiele verschillen tussen beide. Neurowetenschappers proberen nu uit te pluizen wat dat betekent.

Bethe’s colleges hebben een persoonlijk en historische inslag. Zonder opsmuk leverde Bethe een goed verhaal, waarvan deel één in bovenstaande video te zien is. Klik hieronder voor de rest van de lectures:

Deel 2
Deel 3

Is een duik in de dieptes van quantum je net wat te veel? Silvan Schweber, fysicus en wetenschapshistoricus, en Edwin Salpeter, die ooit een student was van Bethe, leveren in deze video een korte introductie op de lessenreeks.