Wat bezielt mensen eigenlijk om te stemmen op een partij die openlijk aangeeft tegen moslims te zijn? Niet de aanwezigheid van moslims, in elk geval.

Noem het een verwerkingsproces, of noem het een afwijking. Na de massale verkiezingsoverwinning van de PVV van Geert Wilders kon ik het niet laten om zelf eens wat te stoeien met de verkiezingscijfers.

Want wie stemt er nou PVV? Een partij die openlijk alle moslims over één kam scheert? Die hoofddoeken wil verbieden, stadsguerrilla’s wil invoeren en allochtonen met een strafblad het land wil uitzetten?

Train je blik: wie focust op de omgeving, ervaart minder stress
LEES OOK

Train je blik: wie focust op de omgeving, ervaart minder stress

Hoe kan het dat rechercheurs op de beelden van een bewakingscamera in een ruimte vol mensen die ene onverlaat eruitpikken? Ho ...

Zo op het eerste oog is de reden simpel: de moslims hebben het gedaan. Hoe meer moslims er zijn, des te meer mensen PVV stemmen. Dat blijkt althans uit een analyse van de twaalf Nederlandse provincies. Hoe groter het aandeel moslims in een provincie, des te groter ook het aandeel PVV-stemmers:

Grafiek 1: Het percentage moslims (blauw) en het percentage PVV-stemmers (oranje) in de twaalf Nederlandse provincies. Limburg, provincie van herkomst van Wilders, is een opmerkelijke uitzondering.
Ik besloot over te gaan tot monnikenwerk (kunt u nagaan hoe diep het bij mij zit). Van 130 gemeenten in Zuid-Holland, Friesland, Groningen en Drenthe zocht ik het aandeel moslims op, en het percentage mensen dat er PVV heeft gestemd. Dat bevestigt het beeld. Een schuin opgaande lijn: hoe meer moslims er in een gemeente wonen, des te meer men er PVV stemt:

Grafiek 2: Het percentage moslims (blauw) en het percentage PVV-stemmers (oranje) in 130 Nederlandse gemeenten.
Toch klopt er iets niet. Zo heel duidelijk gaat de ‘PVV-lijn’ namelijk niet omhoog. Links is het aantal PVV-stemmers eigenlijk ‘te hoog’; rechts is het juist weer ‘te laag’.

Bovendien is er geen sprake van een heel duidelijke lijn, maar vooral een dikke puntenwolk. Er is dus zeer veel variatie.

Neem de gemeenten Spijkenisse en Lansingerland, beide gemeenten waar men precies 2 procent moslims binnen de grenzen heeft. Toch stemde in Spijkenisse 27,1 procent PVV. In Lansingerland was het amper 15 procent.

Raar.

Dus besloot ik de situatie eens te bekijken voor alle 76 gemeenten in Zuid-Holland, de meest ‘moslimrijke’ provincie van Nederland. Daaruit blijkt iets vreemds: er is helemaal geen duidelijk verband tussen het aantal PVV-stemmers in een gemeente en het aantal moslims dat in die gemeente woont:

Grafiek 3: Het percentage moslims (blauw) en het percentage PVV-stemmers (oranje) in 76 Zuid-Hollandse gemeenten.
Dát is raar! Neem de gemeente Korendijk. Een gemeente, met welgeteld 8 moslims onder de 11.000 inwoners (0,07 procent). Toch stemden er méér mensen op de PVV dan in Delft, een gemeente met vierduizend moslims onder de inwoners (4 procent). Meer moslims in de gemeente is dus geen garantie dat men ook meer PVV stemt.Sterker nog: als je het in een provincie per gemeente bekijkt, is het aantal PVV-stemmers is min of meer constant, onafhankelijk van het aantal allochtonen in een gemeente.

Anders gezegd: of er nu wel of geen moslims in je directe omgeving wonen, is blijkbaar niet van invloed op de beslissing om al dan niet PVV te stemmen.

Maar hoe zit het dan wél? Ik puzzel rustig verder, in de verloren uurtjes. Als u wilt meedoen en mijn ruwe data wilt hebben, mailt u me dan even: mkeulemans [at] veenmagazines [punt] nl.

Ik houd u op de hoogte!