Nog leuker dan brute wetenschap, is brute wetenschap die je zelf kan doen! Binnenkort vindt de nationale iSPEX-meetdag plaats. Denk je nu: de i-wat-dag? iSPEX is een wetenschappelijk project om fijnstof-metingen te doen. Het publiek speelt daarbij een grote rol. Door een opzetstukje op je iPhone-camera te plaatsen, kun je namelijk zelf een meting doen. Zo doen tienduizend deelnemers door het hele land een meting – veel meer dan een aantal enthousiaste wetenschappers eigenhandig voor elkaar zouden krijgen! Zo kan het iSPEX-team de hoeveelheid fijnstof, de samenstelling en de grootte van de deeltjes beter dan ooit in kaart te brengen.

Richt je smartphone op de blauwe lucht voor de iSpex-meting. Bron: iSpex.nl
Richt je smartphone op de blauwe lucht voor de iSPEX-meting.
Bron: ispex.nl

Het idee voor dit project won in 2012 de Academische Jaarprijs, en dat is wat mij betreft welverdiend. Als je tienduizend mensen kunt betrekken bij een mooi stukje wetenschap, is je project sowieso al geslaagd.

Zo geef je je brein een boost tijdens je dromen
LEES OOK

Zo geef je je brein een boost tijdens je dromen

Je leervermogen stimuleren, slechte gewoontes doorbreken, beter slapen? Het kan allemaal dankzij nieuwe technieken om onze nachtelijke belevings­were ...

Wanneer de nationale meetdag plaatsvindt, is nog even onzeker. Voor een goede iSPEX-meting is een strakblauwe hemel nodig. Wanneer het weer stabiel is, zal initiatiefnemer Frans Snik op Twitter, de website en via de app aankondigen wanneer je smartphone op de hemel mag richten.

Wil je meedoen? Ga dan naar de website ispex.nl om je iSPEX te bestellen. Met een beetje geluk heb je hem nog in huis voor de nationale meetdag.

Het enige nadeel is dat alleen iPhone-gebruikers mee kunnen doen. Ik moet toegeven: mijn android lijkt opeens een stukje saaier.