Het is als wetenschappelijk biljarten, het spelen met de simulatie van Jay Melosh en Robert Marcus van de universiteit van Arizona, en hun collega Gareth Collins van het Imperial College London. In Impact Earth geef je de kenmerken van een asteroïde of komeet die richting aarde raast, inclusief richting, massa en diameter, waarna het programma vertelt wat de gevolgen van de inslag zijn.

Het is handig, zo kun je bij elk nieuw ontdekt kosmisch gevaar nagaan of het werkelijk wel zo’n invloed heeft. Overigens zet ik wel mijn vraagtekens erbij als het programma concludeert dat een inslag weinig gevolgen op de aarde heeft, maar de daglengte vervolgens wel tien uur is veranderd.

En oh ja, bij afstand moet je toch er vooral rekening mee houden dat een krater flink wat groter kan zijn dan het projectiel. Toch wel pijnlijk als je in de vuurlinie staat.

Geluiden uit de ruimte onthullen verborgen kosmische verschijnselen
LEES OOK

Geluiden uit de ruimte onthullen verborgen kosmische verschijnselen

Van micrometeoroïden die ruimtevaartuigen bombarderen tot bliksem op Saturnus: kosmische signalen omzetten in geluid kan tot opmerkelijke ontdekkinge ...