Sommige creatieve zielen weten van wetenschap een echte kunst te maken. Maar wetenschap kan ook van zichzelf al een kunstwerkje zijn. Dat bewees de redactie van geek.com, toen zij een aantal prachtige gif-bestanden verzamelden waarop chemische reacties te zien zijn. De vijf mooiste vind je hieronder.

GIF_Belousov–Zhabotinsky reactionDe Belousov-Zhabotinsky-reactie
De gehele Belousov-Zhabotinsky-reactie is behoorlijk complex: de reactie bestaat uit (waarschijnlijk) achttien stappen, en is nog niet geheel doorgrond door scheikundigen. Het resultaat is een ‘chemische oscillator’. Eén reactie zorgt voor het ontstaan van broom, wat de rode kleur veroorzaakt. Een tweede reactie verbruikt het broom weer om bromide-ionen te maken.

GIF_bloedBloederig waterstofperoxide
Een druppeltje bloed en waterstofperoxide zorgen samen voor een heftige reactie. Bloed bevat een enzym genaamd katalase. Dit enzym is bedoeld om overvloedig waterstofperoxide weg te werken. Het zet waterstofperoxide om in water en zuurstofgas – een bubbelende reactie.

Gaan we buitenaards leven ontdekken op ijsmanen?
LEES OOK

Gaan we buitenaards leven ontdekken op ijsmanen?

De ruimtevaartorganisaties NASA en ESA spenderen momenteel miljarden aan missies naar de ijsmanen rond de planeten Jupiter en Saturnus.

GIF_luminolBloedsporen zoeken
Wanneer luminol wordt blootgesteld aan zuurstof, komt energie vrij in de vorm van blauw licht. Dat is precies wat hier gebeurt. Luminol is trouwens ook een middeltje dat goed van pas komt bij crime scene investigation. De reactie treedt vooral op wanneer een goede katalysator aanwezig is, zoals ijzer. En ijzer is rijkelijk aanwezig in bloed.

kristallisatieWater = ijs
Het water in deze gif is koud genoeg om te bevriezen. Toch vloeit het moeiteloos uit het flesje, en bevriest het pas wanneer het een oppervlak raakt. Het geheim achter dit vloeibare ‘ijs’ is dat kristallisatie pas gebeurt wanneer er een kleine vervuiling in het water zit. Dat is vrijwel altijd het geval – behalve in het superschone, gedestilleerde water dat uit deze flesjes stroomt.

GIF_heetHeet
Het is niet direct chemie, maar deze gif verdient toch zijn plek in dit rijtje. Want hoe vaak kun je nou een gloeiend hete bal nikkel in een blok ijs zien zakken? Het balletje is meer dan 500 °C voordat hij zich een weg door het ijs boort.