Je kunt een MRI-scanner natuurlijk gebruiken voor hersenonderzoek. Maar je kunt hem ook gebruiken om allerlei alledaagse dingen te filmen: het slikken van ananassap, het blazen op een hoorn en een gezellig potje seks. En waarom niet? For science!

Ook leuk, kletsen in een MRI-scan. Bron: Vox
Ook leuk, kletsen in een MRI-scan.
Bron: Vox

De onderstaande video is samengesteld door de website Vox.com. Het is een verzameling van de vreemdste opnamen die ooit in MRI-scanners zijn gemaakt. De bewegende beelden zijn in werkelijkheid aaneengeplakte fotoseries, die samen een timelapse video vormen.

Het meest opvallende filmpje is wellicht die van de seksende mensen. Dit beeld maakte deel uit van Nederlands onderzoek dat in 1999 plaatsvond. Een van de hoofddoelen van dat onderzoek? Ontdekken of je seks kunt vastleggen met een MRI-scanner. Dat doel is overduidelijk behaald. Het onderzoek won daarvoor in 2000 de Ig Nobelprijs, de prijs voor onderzoek dat mensen aan het lachen maakt, maar ook aan het denken zet.

Kernfysicus Ralf Mackenbach: ‘Ik zie overeenkomsten tussen muziek maken en onderzoek doen’
LEES OOK

Kernfysicus Ralf Mackenbach: ‘Ik zie overeenkomsten tussen muziek maken en onderzoek doen’

Met het nummer Click Clack won Ralf Mackenbach als enige Nederlander ooit het Junior Eurovisie Songfestival. Komen ...

Een andere onderzoeksvraag was of de bestaande ideeën over de menselijke anatomie wel correct waren. De conclusie: ‘de penis is tijdens penetratie in de missionarispositie gevormd als een boemerang, niet als een S zoals getekend door Dickinson’. Helder.

There’s more..

Verder op het menu: een geboorte, live vastgelegd met de MRI-scanner. Omdat zo’n scanner nogal veel lawaai maakt, stopt deze video vlak voordat de oortjes van de baby tevoorschijn komen. De onderzoekers wilden de baby niet direct traumatiseren met een overweldigend lawaai. Ook kun je in de video een hartslag bekijken, zien hoe iemand die zijn behoefte doet, en de interne werking van de Chinese en Duitse taal ontdekken.

MRI-scan, hoe werkt het?

MRI-scanners brengen waterstof in kaart. Deze atomen zijn volop aanwezig in een menselijk lijf, wat voor een groot deel uit water (H2O) bestaat. Tijdens de scan bevindt het lijf zich in het sterke magnetische veld van de scanner. De protonen in het waterstof richten zich naar dit magneetveld, net als kleine kompasnaaldjes. Vervolgens stuurt de scanner stuurt radiogolven je lijf in, die de proton-kompasnaaldjes uit balans stoten. Zodra de arts de radiogolven uitzet, draaien de protonen weer terug naar hun oorspronkelijke positie. Daarbij zenden ze zelf radiosignalen uit, die de scanner registreert. Zo weet de scanner precies waar in je lijf het waterstof zit en in welk soort weefsel het waterstof zich bevindt.

Lees ook: