Ik moet u bekennen dat ik altijd iets heb gehad met de ruimtelift.

Het idee komt van Arthur C. Clarke, waarmee ik ook altijd iets heb gehad. Span een lint de ruimte in, laat er karretjes langs rijden, en hupla, we hebben nooit meer van die peperdure, gevaarlijke en onhandige raketten nodig.

Toen ik later een interview las met de voornaamste pleitbezorger van de lift Brad Edwards, was ik helemaal niet meer te houden. Zo’n lift naar de sterren blijkt maar een slordige één miljard euro te kosten.

Gaan we buitenaards leven ontdekken op ijsmanen?
LEES OOK

Gaan we buitenaards leven ontdekken op ijsmanen?

De ruimtevaartorganisaties NASA en ESA spenderen momenteel miljarden aan missies naar de ijsmanen rond de planeten Jupiter en Saturnus.

Eén miljard! De kosten van de Betuwelijn! En dan zit je, hup, in het heelal!

Nou ja – dat was allemaal voordat ik deze video zag, van techniekstudenten die onlangs in Japan bijeenkwamen om de techniek voor de lift te testen:

Nee.

Bij nader inzien denk ik eigenlijk toch niet dat die ruimtelift er snel zal komen.