Wat is er in leuker dan proefjes? Proefjes met glitters!

Die wijsheid leerde ik uit de bovenstaande video van YouTube-kanaal 5 Facts. In de video duiken de gastheer en –vrouw van 5 Facts het lab in met niemand minder dan Grover van Sesamstraat. Ze laten vijf gave experimenten zien die je kinderen met huis-, tuin- en-keukenmaterialen kunnen uitvoeren. Maar ik kan persoonlijk garanderen: ook zonder kinderen kun je je helemaal uitleven met dit soort proefjes. Uitgebreide instructies vind je op Mashable.

Waarom we jonge en oude dieren niet over één kam moeten scheren
LEES OOK

Waarom we jonge en oude dieren niet over één kam moeten scheren

De verschillen tussen jonge en ­oudere individuen kunnen zó groot zijn, dat ze tot verschillende ecologieën behoren, stelt ecoloog André de Roos.

En ook als je zelf niet zo’n knutselaar bent, is de video het bekijken meer dan waard. Grover is grappig als altijd, de proefjes spatten van het scherm, en je krijgt ook nog een wetenschappelijke uitleg. Als dat niet overtuigend genoeg is, klik dan alsnog op ‘play’ om Berts beste quote ooit te horen: ‘Oobleck is my favourite non-newtonian fluid!

Het jaar is nog niet voorbij, maar wat mij betreft mag de award voor leukste wetenschapsvideo 2013 alvast worden uitgereikt.