Deze week is de Solar Dynamics Observatory (SDO), een ruimtesonde van NASA, vijf jaar oud geworden. Ter ere van dit jubileum heeft ruimtevaartorganisatie twee prachtige filmpjes vrijgegeven.

Hoogtepunten Solar Dynamics Observatory

Op een van de filmpjes zijn de mooiste beelden van de zon van de afgelopen vijf jaar te zien. Onder deze hoogtepunten bevindt zich onder andere een gigantische zonnevlam, prachtige plasmalussen en de grootste zonnevlekken die de Solar Dynamics Observatory heeft vastgelegd.

Octonionen: de vreemde wiskunde die natuurkrachten kan verenigen
LEES OOK

Octonionen: de vreemde wiskunde die natuurkrachten kan verenigen

Een achtdimensionaal getallensysteem dat al in de negentiende eeuw is bedacht, lijkt nu eindelijk zijn plek in de natuurkunde te krijgen. Theoretici v ...

De video is te downloaden op de website van NASA.

Timelapse

Het andere filmpje laat een vijf jaar lange timelapse-video van de zon zien. De Solar Dynamics Observatory maakt al jarenlang meerdere foto’s per seconde. Dat resulteert in een databank waarin inmiddels meer dan honderd miljoen foto’s zitten. Voor de video selecteerde NASA een frame per acht uur, gedurende de periode van juni 2010 tot 8 februari 2015. De verschillende kleuren staan voor de verschillende golflengten waarin de SDO metingen doet.

Ook deze video is beschikbaar op de NASA-website.

Lees ook: