Deze week is de Solar Dynamics Observatory (SDO), een ruimtesonde van NASA, vijf jaar oud geworden. Ter ere van dit jubileum heeft ruimtevaartorganisatie twee prachtige filmpjes vrijgegeven.

Hoogtepunten Solar Dynamics Observatory

Op een van de filmpjes zijn de mooiste beelden van de zon van de afgelopen vijf jaar te zien. Onder deze hoogtepunten bevindt zich onder andere een gigantische zonnevlam, prachtige plasmalussen en de grootste zonnevlekken die de Solar Dynamics Observatory heeft vastgelegd.

Op eigen houtje fitnessen oorzaak van veel blessures
LEES OOK

Op eigen houtje fitnessen oorzaak van veel blessures

Een op de vijf Nederlanders doet aan fitness. Dat leidt tot een miljoen blessures per jaar. Bewegingswetenschapper Lisa Noteboom onderzocht hoe die ku ...

De video is te downloaden op de website van NASA.

Timelapse

Het andere filmpje laat een vijf jaar lange timelapse-video van de zon zien. De Solar Dynamics Observatory maakt al jarenlang meerdere foto’s per seconde. Dat resulteert in een databank waarin inmiddels meer dan honderd miljoen foto’s zitten. Voor de video selecteerde NASA een frame per acht uur, gedurende de periode van juni 2010 tot 8 februari 2015. De verschillende kleuren staan voor de verschillende golflengten waarin de SDO metingen doet.

Ook deze video is beschikbaar op de NASA-website.

Lees ook: