Bron: Flickr/Tom & Katrien
Bron: Flickr/Tom & Katrien

Het is vreselijk om je twee maanden oude baby over te dragen aan de grove naalden van het Rijksvaccinatieprogramma. Met een ferme greep pakt de arts van het consultatiebureau die smalle beentjes om er de eerste twee gaten in te prikken. Baby’s hebben nog geen last van naaldenangst, maar ze zetten het massaal op een brullen. Heel zielig en een situatie die elke ouder van nature wil voorkomen. Toch heb ik nooit getwijfeld of ik die prikken wel moest laten geven. Natuurlijk doe je dat! Het ongemak van die prikken valt in het niet bij het leed van de dodelijke ziekten waar ze tegen beschermen.

Gek genoeg denkt niet iedereen er zo over. De laatste maanden hoor en lees ik steeds vaker dat jonge ouders vraagtekens zetten bij het vaccinatieprogramma. Vooral de prik tegen de mazelen en bof zou overbodig zijn. Aangewakkerd door de mazelenepidemie lopen de emoties soms hoog op in dat soort discussies. ‘Mazelen is toch maar een onschuldige kinderziekte die je maar beter gehad kunt hebben’, is een veel gehoord argument. Wat is er precies zo onschuldig aan een dodelijke ziekte waar geen behandeling voor is?

Onder andere de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken meldt dit soort gevaarlijke onzin op haar site. Nu is dat natuurlijk niet de plek waar je neutrale informatie verwacht, maar de zogenaamde wetenschappelijke feiten van antroposofen verspreiden zich als een mazelenepidemie over Nederland.

Kunnen mysterieuze waterschimmels ons wapenen tegen antibioticaresistentie?
LEES OOK

Kunnen mysterieuze waterschimmels ons wapenen tegen antibioticaresistentie?

De oceanen barsten van de schimmels, zo blijkt uit DNA-onderzoek. Deze met raadsels omgeven organismen zouden kunnen helpen bij het bestrijden van ant ...

Het blijkt dat de gemanipuleerde informatie inmiddels ook intelligente mensen in mijn omgeving heeft bereikt. Gelukkig kan ik iedereen snel overtuigen als ik vertel dat het vaccin bestaat uit een veilige, dus daadwerkelijk onschuldige, dosis mazelen, waar je kind vervolgens antistoffen tegen aanmaakt. Met als resultaat dat hij de rest van zijn leven beschermd is. Dat ben je inderdaad ook als je zonder vaccin de mazelen krijgt, maar met het vaccin loop je niet het risico dat je kind eraan overlijdt. Aan de mazelen overlijden nog steeds kinderen die daarvoor nog volkomen gezond waren, ook in Nederland.

Mocht dit niet voldoende overtuigen, dan heb ik nu een nieuw argument. In een artikel over de verborgen superkrachten van vaccins in New Scientist #4 kun je lezen dat het inspuiten van al die kleine dosisjes infecties, het immuunsysteem zo erg stimuleert dat je daarna tegen veel meer infecties beschermd bent. Hoe het precies werkt, moeten onderzoekers nog tot in detail ontdekken, maar dat het werkt staat vrijwel vast. ‘Vrijwel’ zeg ik hier nog voorzichtig, omdat aantonen dat iets wel werkt in de wetenschap veel moeilijker te bewijzen is dan aantonen dat iets niet werkt. De waarschijnlijkheid neemt steeds verder toe en nadert inmiddels het zekere.

Kortom genoeg reden voor mij om komende maand met een lach op mijn gezicht mijn dochtertje over te geven aan de arts voor haar bof en mazelenprik. Dan krijgt ook zij weer een beetje meer superkrachten.