Hou je van dezelfde muziek, heb je dezelfde opvattingen en praat je hetzelfde als je partner, dan heeft jullie relatie veel kans van slagen. Sterker nog, wat dat praten betreft zijn ze er nu achter dat het woordgebruik van twee mensen al bij hun eerste date kan voorspellen of het wat wordt of niet. Gebruik je dezelfde woorden als je potentiële vriend(in) dan is de kans veel groter dat je elkaar na drie maanden nog steeds ziet (Psychological Science, januari 2011).

Dat doet me denken aan het laatste eerste afspraakje dat ik had. Het was een mooie dag in mei. We gingen naar de woensdagmiddagvoorstelling van Harry Potter. Met een zakje chips, want popcorn verkochten zie niet in die bioscoop. Na een uur of drie geen woord gewisseld te hebben, we zaten tenslotte film te kijken, liepen we naar het park om daar op het gras, bij de vijver, lekker te genieten van de zon. Nog steeds zwijgend. Ik was namelijk zo onder de indruk van deze jongen dat ik helemaal niks wist te zeggen. Hij vond het heerlijk, die rust, want ging door een nogal roerige tijd. Maar ik maakte me toch wel enige zorgen over mijn mond vol tanden.

De paar woorden die we wel gewisseld hebben moeten toch de goede zijn geweest, want drie maanden later waren we nog bij elkaar en nu, jaren later, ook nog. Al moet ik zeggen dat ik wel benieuwd ben wat er gebeurt als we straks de laatste Harry Potter-film in de bioscoop hebben gezien…

Kosmisch vuurwerk: van zonnevlammen tot uitbarstende zwarte gaten
LEES OOK

Kosmisch vuurwerk: van zonnevlammen tot uitbarstende zwarte gaten

Radioastronoom María Arias van de Universiteit Leiden beschrijft de explosieve fysica ­achter extreme fenomenen in de ruimte.

Artikel: Ireland e.a., Language Style Matching Predicts Relationship Initiation and Stability. In: Psychological Science, januari 2011