Zodra de herfst in aantocht is geven de omroepen het startsein voor een nieuw tv-seizoen. New Scientist brengt alvast een greep uit de meest interessante programma’s die je de komende tijd op de beeldbuis kunt verwachten.
Eureka – KRO
Hoe kun je het WK voetbal winnen? Hoe vind je de ideale partner? Hoe win je van een casino? Als je het Ionica Smeets vraagt, kan geen discipline dergelijke problemen beter oplossen dan de wiskunde. Smeets, iedere maand in New Scientist te zien in de fotostrip Ype & Ionica, en presentatrice Sofie van den Enk nemen kijkers vanaf oktober mee op een wiskundige ontdekkingsreis in Eureka.
Vanaf 10 oktober
Donderdag, 21:00, Nederland 3
Wat gaan @ionicasmeets en ik hier doen en wat heeft het met wiskunde te maken? #eureka pic.twitter.com/yxJbN7y00I
LEES OOK
Hoe bestrijd je levensbedreigende superbacteriën?
Bacteriën kunnen steeds beter tegen antibiotica. Adéla Melcrová onderzoekt hoe we hardnekkige superbacteriën kunnen bestrijden.
— Sofie van den Enk (@SofievandenEnk) September 3, 2013
De Nieuwe Wildernis – Vara
Vanaf 26 september draait Nederlands grootste natuurfilm ooit in de bioscopen. Voor De Nieuwe Wildernis maakte een aantal filmteams twee jaar lang opnames in de Oostvaardersplassen, waar de natuur ongestoord haar gang kan gaan. In december zendt de Vara de film in drie delen uit op tv.
Vanaf 11 december
Woensdag, 20:30, Nederland 1
Dynamo: Magician Impossible – Discovery Channel
Afgelopen zondag ging op Discovery Channel het derde seizoen van Dynamo: Magician Impossible van start. De Britse goochelaar Dynamo, geboren als Steven Frayne, haalt hierin opnieuw bizarre trucs uit voor de ogen van tv-sterren, gewone mensen en de camera. Komend seizoen leest de illusionist onder andere de gedachten van mensen, trekt hij een touw door zichzelf heen en verandert hij een fontein in een ijspilaar.
Zondag, 21:00, Discovery Channel
Klimaatjagers – VPRO
De VPRO zendt komende zondag voor het eerst het nieuwe programma Klimaatjagers uit. Avonturier Bernice Notenboom bezoekt verschillende plaatsen verspreid over de aardbol om te onderzoeken wat de concrete gevolgen van klimaatverandering zijn. ‘Bernice Notenboom houdt niet van voor de hand liggende bestemmingen’, schrijft de VPRO in een persverklaring. ‘Het liefste gaat zij naar extreme plekken, bij voorkeur niet via de gemakkelijkste weg’. Dat belooft in ieder geval wat. Notenboom bezoekt onder andere de ontdooiende permafrost in Alaska, verblekende koraalriffen in Australië en de oprukkende Sahel-woestijn.
Vanaf 8 september
Zondag, 20:00, Nederland 2
Missie: Red de oceaan – National Geographic
Niet alleen Bernice Noteboom en de VPRO maken zich zorgen om onze oceanen. Volgens National Geographic zwemt er straks geen enkele vis meer in de zee als we op huidige voet verder gaan. Het driedelige Missie: Red de oceaan, aan elkaar gepraat door zakenman Sir Richard Branson, laat de zender mensen zien die proberen iets wezenlijks te doen voor de oceanen van de wereld.
Vanaf 10 september
Dinsdag, 18:00, Nat Geo Wild
Factcheckers – NTR
Volgende week trapt de NTR af met Factcheckers. In het nieuwe wetenschapsprogramma zoeken presentatoren Joep van Deudekom en Rob Urgert iedere aflevering ‘de feiten achter de wetenschap en de wetenschap achter de feiten’ uit, zo meldt de omroep in een persbericht. In de eerste aflevering gaat het bijvoorbeeld om de vraag of Nederlanders steeds dikker worden. Vragen als ‘Werkt wilskracht om minder te eten?’ en ‘Zijn onze porties groter geworden?’ komen daarbij aan bod. In de drie verdere afleveringen onderzoeken Van Deudekom en Urgert of Nederland minder mannelijk, meer gestrest en minder gelukkig wordt.
Vanaf 12 september
Donderdag, 21:00, Nederland 3
André op aarde – NTR
Vanuit het internationale ruimtestation ISS had André Kuipers een bijzonder zicht op onze aardbol. Een aantal plekken maakte vanuit de ruimte grote indruk op de astronaut. In de nieuwe documentaireserie André op aarde neemt Kuipers ook een horizontaal kijkje in deze gebieden. Daarbij gaat het niet alleen om de mooie reis. Kuipers ziet hoe het Braziliaanse regenwoud, de Groenlandse ijskap en de Aziatische zeeën onder druk staan. Hoewel de gebieden niet naast de deur liggen, is de serie volgens de NTR geen ver van je bed-show. ‘André op aarde maakt duidelijk hoe wij allemaal bijdragen aan klimaatproblemen en wat we eraan kunnen veranderen’, schrijft de omroep in een persbericht.
Vanaf 8 november
Vrijdag, 20:30, Nederland 3