Hoe komt het dat je hoofdpijn krijgt als je te lang uitslaapt?
Vivienne de Vries-Hop

‘Meestal is ochtendhoofdpijn van voorbijgaande aard. Het gaat in de loop van de ochtend weer over. In verreweg de meeste gevallen is de pijn geen teken van een ernstig medisch probleem’, meldt New Scientist-lezer Paul van Weegen geruststellend.

Ochtendhoofdpijn kan volgens hem meerdere oorzaken hebben. ‘Omdat je al uren niet meer hebt gedronken, kan een vochttekort voor hoofdpijn zorgen. Bij mensen die gewend zijn ’s ochtends veel koffie te drinken, kan een caffeïnetekort een oorzaak zijn. Verder wordt door het lange slapen meer serotonine dan normaal aangemaakt, en ook dit wordt in verband gebracht met hoofdpijn.’

Hoe supersonische, diamantspuwende vulkanen weer tot leven komen
LEES OOK

Hoe supersonische, diamantspuwende vulkanen weer tot leven komen

Miljoenen jaren geleden kwamen op aarde vulkanen voor die diamanten uitspuwden. Misschien komen ze binnenkort weer tot leven.

Van Weegen verwijst naar een bevolkingsonderzoek dat is beschreven door de Amerikaanse gedragswetenschapper Maurice Ohayon in het medische vakblad JAMA Internal Medicine van 12 januari 2004. Allerlei aandoeningen, van depressie tot skeletafwijkingen en tandenknarsen, blijken te maken te hebben te maken met ochtendhoofdpijn. En daaronder vallen ook slaapafwijkingen: slaaptekort, afwijkingen in het dag-nacht-ritme zoals een jetlag en ook juist een teveel aan slaap. Ook medicijngebruik en uiteraard alcoholmisbruik tijdens de avond ervoor kan leiden tot een bonkende ochtendkop.

Naast de al genoemde fysiologische oorzaken is een versterkende factor daarbij het feit dat tussen 4.00 en 8.00 uur ’s ochtends de productie van endorfinen, natuurlijke pijnstillers, op het laagste niveau ligt.