De nieuwe Europese universiteiten-vergelijkingswebsite U-Multirank selecteert de universiteiten die het beste bij jou passen. Harvard lijkt een goede keuze, maar past die universiteit wel bij jou?

Landelijk zijn studenten aan het ploeteren op hun examens om daarna door te stromen naar het hoger onderwijs. Een periode die voor velen bepalend is voor hun toekomstige carrière. Ze willen dus naar de beste universiteit om hun kansen te vergroten op een goede en leuke baan.

Het kiezen van een  universiteit na het behalen van je diploma is een belangrijke keuze. Credit: J. Aaron Farr
Het kiezen van een universiteit na het behalen van je diploma is een belangrijke keuze. Credit: J. Aaron Farr

Veel universiteiten worden beoordeeld op hun kwaliteit van onderzoek en het aantal publicaties in top-vakbladen. Sommige universiteiten verschijnen nooit in de internationale ranglijst omdat ze afgerekend worden op die bepaalde punten, zelfs als ze op andere vlakken zeer goed scoren en misschien wel als beste uit de verf komen. Misschien wil je je als student helemaal niet richten op onderzoek, maar je meer bezighouden met het bedrijfsleven of de regio. Hoe vind je dan een universiteit die zich onderscheidt op die punten?

De jacht op de verloren oertaal van Europa en Zuid-Azië
LEES OOK

De jacht op de verloren oertaal van Europa en Zuid-Azië

Bijna de helft van de wereldbevolking spreekt een taal die behoort tot een en dezelfde grote taalfamilie. En van die imposante stamboom weten we steed ...

De nieuwe website U-Multirank baseert zijn ranglijst niet op de standaard maatstaven maar beoordeelt op een scala van punten. Zo kun je het beste natuurkunde gaan studeren aan de Technische Universiteit van Eindhoven als je niet van een drukke omgeving houdt en je een gevarieerd natuurkundig aanbod wilt. Voor een drukkere omgeving kun je beter natuurkunde studeren aan de universiteit van Groningen. In totaal kun je kiezen uit 850 verschillende universiteiten.

Lees verder: