Dr. Claire Benson heeft een van de coolste beroepen ter wereld. Ze is pyrotechnicus. Dat betekent dat ze dagelijks in de weer is met vuur en ontploffingen. Ze weet veel meer van vuurexplosies dan de gemiddelde persoon, en het is haar taak de veiligheid te waarborgen waar ontploffingen worden ingezet.

In het bovenstaande lecture vertelt Benson hoe scheikundigen door de jaren heen langzaam maar zeker meer leerden over ontbrandingen en ontploffingen. Dankzij de inzet van ontplofbare goedjes, kleurrijke vlammen en grappige historische anekdotes weet Benson haar publiek te boeien. Maar de kern van haar booschaps is minstens zo interessant als de uitvoering – dat zoiets simpels als de bunsenbrander heeft geleid tot spectroscopie, Nobels munitiefabrieken, en zelfs onze kennis over de uitdijing van het heelal. En daarmee krijgt de brander, die vooral bekend staat als een suf attribuut van het scheikundelokaal, opeens een heel andere status.

Hoe is pesten op school te stoppen? ‘Pesters als groep aanspreken helpt niet’
LEES OOK

Hoe is pesten op school te stoppen? ‘Pesters als groep aanspreken helpt niet’

Op school wordt je fiets omgegooid, je boterhammen worden afgepakt, je gymkleren onder de kraan gehouden. Als dat herhaaldeli ...