We hebben dagelijks te maken met allerlei krachten die invloed uitoefenen op ons of op objecten. Denk bijvoorbeeld aan de zwaartekracht, wrijvingskracht, centrifugerende kracht of middelpuntvliedende kracht. Maar wat gebeurt er nou wanneer je die krachten loslaat op kunst? Of beter gezegd: welk effect kunnen de krachten hebben tijdens het creëren van kunst?

Orchid: Exploding high speed paint flowers by Fabian Oefner.
Orchid: Exploding high speed paint flowers by Fabian Oefner.

Onderzoeker, fotograaf en kunstenaar Fabian Oefner combineert wetenschap met kunst. Hij staat bekend om zijn felgekleurde verf-experimenten waarbij hij diverse natuurkrachten zichtbaar maakt. Met behulp van geluidsgolven, centrifugerende krachten en vloeistoffen met magnetische nanodeeltjes legt hij dagelijks voorkomende natuurverschijnselen op een wel heel bijzondere manier vast.

Het project Orchid is een voorbeeld van wat Oefner zoal maakt. Om de bloemvormige figuren te creëren, laat hij simpelweg een object (meestal een steen of een stukje metaal) in een bak met verf vallen. Het effect van de zwaartekacht wordt zo op een kunstige manier in beeld gebracht. Zelfs een wetenschappelijke methode kan niet voorspellen wat er gaat gebeuren wanneer een steen in een bak verf valt. Je kan alleen nog maar de krachten hun werk laten doen.

Hoe is pesten op school te stoppen? ‘Pesters als groep aanspreken helpt niet’
LEES OOK

Hoe is pesten op school te stoppen? ‘Pesters als groep aanspreken helpt niet’

Op school wordt je fiets omgegooid, je boterhammen worden afgepakt, je gymkleren onder de kraan gehouden. Als dat herhaaldeli ...