Ik ben dol op vooruitgangsdenken. Het idee dat technologische vernieuwing de mensheid uiteindelijk zal verlossen van elk voorstelbaar lijden. Dat stelt mij enorm gerust.

Daarom lees ik De Ingenieur zo graag. Geen probleem zo ellendig, of de technologische redding blijkt nabij. Raken de fossiele brandstoffen op? Dan laten we zeealgen onze biodiesel produceren. Zijn er watertekorten? Nieuwe ontziltingsinstallaties maken er een eind aan. Heeft u nachtmerries over het broeikaseffect? Dankzij het nieuwste model elektrische auto kunt u met een gerust hart gaan slapen.

Vliegende reddingsboei
Toch vraag je je soms af of een uitvinding geen nieuwe problemen met zich meebrengt. De vliegende reddingsboei is zo’n geval. De Longreach van Samuel Adeloju, beschreven in De Ingenieur van 29 oktober, maakt het eenvoudiger om drenkelingen ook onder ruige omstandigheden snel te bereiken. Met een soort draagbaar kanon schiet je de kogelvormige reddingsboei wel tot 150 meter ver. Eenmaal in het water zuigt de boei zich vol en ontvouwt hij zich tot hoefijzervormig reddingskussen.

Aantal dode trekvogels kan worden beperkt door windmolens af en toe uit te zetten
LEES OOK

Aantal dode trekvogels kan worden beperkt door windmolens af en toe uit te zetten

Het aantal slachtoffers dat windmolens onder trekvogels maken, kan omlaag. Bijvoorbeeld door de windturbines op bepaalde tijden stil te zetten.


Drenkelingen letterlijk te hulp schieten met de Longreach (Illustratie: Samuel Adeloju)

Een prachtige uitvinding, maar je moet nogal goed kunnen mikken met dat kanon. Wat te doen als zo’n goedbedoelde kogel pal tegen het voorhoofd van de drenkeling aan knalt? Probeer als bewusteloze drenkeling maar eens te watertrappelen.

Vliegende helm
Je zou natuurlijk eerst een helm in dezelfde richting kunnen schieten, maar dat levert dezelfde problemen op. Misschien moeten mensen verplicht worden altijd een helm te dragen als ze zich in de buurt van water begeven, voor het geval dat ze beschoten worden met een vliegende reddingsboei. Aan de andere kant: is het dan niet logischer om meteen een reddingsvest te dragen?

Vragen, vragen, vragen. Ik ben er gelukkig van overtuigd, dat de heren en mevrouwen ingenieurs ook hiervoor weer een geniale oplossing zullen vinden.