Goed nieuws! De wereldberoemde astrofysicus Brian Greene heeft een nieuw project op poten gezet: World Science U. Het concept lijkt wat op de Universiteit van Nederland. Er zullen namelijk gratis colleges op de website van World Science U verschijnen, die voor iedereen beschikbaar zijn.

Het lijkt erop dat de onderwerpen niet de eerste de beste zullen zijn. Greene zal de eerste twee colleges zelf geven, en koos voor het onderwerp speciale relativiteitstheorie. Daarnaast zullen er nog vele thema’s volgen, zo belooft de website.

Waarom oases uniek leven herbergen en hoe we ze van de ondergang kunnen redden
LEES OOK

Waarom oases uniek leven herbergen en hoe we ze van de ondergang kunnen redden

Oases zijn niet alleen ­redders in nood, maar blijken ook bronnen van buitengewone biodiversiteit, schrijft botanicus Rod Fernsham.

Om het nog mooier te maken, houdt Greene rekening met de diversiteit van zijn publiek. Hij zal namelijk een college geven voor een breed publiek, die zonder al te veel wiskundekennis in de materie willen duiken. Zijn tweede college is op universiteitsniveau, met het nodige knutselwerk met formules.

Greene belooft dat World Science U snel van start gaat, maar de datum is nog niet bekend. We verwachten dat het heel binnenkort zover is. Om zeker te zijn dat je de première niet mist, kun je je op de website alvast inschrijven.

________________________

Update 12-03-2014

Science Unplugged, door Brian Greene.
Science Unplugged, door Brian Greene.

Inmiddels is het zover! World Science U is live! Het resultaat ziet er veelbelovend uit. Om van de colleges te genieten moet je je even inschrijven.  Vervolgens beland je in een handig menu waar je kunt kiezen uit verschillende colleges.

Zin in een hartige kennissnack? Dan ga je voor ‘Science Unplugged’, waar je een lijst met korte vragen vindt. Wat is bijvoorbeeld quantumsop? Is het universum echt oneindig groot? Wat is snaartheorie?  Greene geeft beknopte maar heldere antwoorden. Pas op, want zodra je begint met klikken is het moeilijk om het bij één video te houden.

Wil je meer? Volg dan 2 tot 3 weken lang korte colleges (momenteel alleen nog maar speciale relativiteitstheorie). En voor de echte die hards: de universiteitscolleges duren zo’n 8 tot 10 weken.

De site houdt voor jou bij welke colleges je al hebt gevolgd. Die service heb ik  toen ik aan de universiteit studeerde nooit gekregen van mijn docenten. Trouwens, die colleges kon ik niet in pyjama op de bank volgen. En alleen daarom ben ik nu al fan van World Science U.

________________________

Lees meer over Brian Greene:

In oktober sprak New Scientist-redacteur George van Hal met Brian Greene. Lees
hier het interview.