Een vulkaan die blauwe lava spuwt. Het klinkt niet alleen ongelofelijk, het ziet er ook onvoorstelbaar mooi uit. En toch is het geen trucage: bij de Kawah Ijen-vulkaan op Java borrelen ’s nachts felblauwe vlammen naar boven. De kleur is afkomstig van zwavel, dat bij contact met de lucht ontvlamt. De vlammen kunnen tot wel 1,5 meter hoog worden. Het gesmolten zwavel druipt langs de stenen naar beneden.

Fotograaf Olivier Grunewald bezocht de vulkaan en schoot een aantal prachtige beelden (zie hieronder). Daarnaast zal de vulkaan het onderwerp zijn van een nieuwe Franse documentaire, waarvan boven een videofragment te zien is.

Thuis op de maan
LEES OOK

Thuis op de maan

De plannen van NASA om mensen terug te brengen naar de maan en daar een basis voor de lange termijn te bouwen, vereisen een ­stortvloed aan nieuwe te ...

IN01_VO30_KAW_0020.JPG
IN01_VO30_KAW_0022.JPG
IN01_VO30_KAW_0026.JPG
03 Blauwe vulkaan 4Mijnwerkers die zwavel winnen nabij de vulkaan, wachten tot het goedje is afgekoeld. Vervolgens breken ze stukken af die ze kunnen vervoeren. Het is geen veilig klusje: de dampen in het gebied zijn giftig.