Als je naar de lucht kijkt, zie je dat sommige wolken grijs zijn en andere wit. Meral van 11 vraagt zich af waarom dat zo is. Weerman Peter Kuipers Munneke geeft antwoord op deze vraag.

Dikke druppels houden zonlicht tegen en zorgen dat een wolk er grijs uit ziet. Foto: Robert Meeks
Dikke druppels houden zonlicht tegen en zorgen dat een wolk er grijs uit ziet.
Foto: Robert Meeks
Peter Kuipers Munneke
Peter Kuipers Munneke

Een wolk bestaat uit zwevende waterdruppeltjes. Die druppeltjes bepalen de kleur van de wolk. Hoe groter ze zijn, hoe grijzer de wolk is.

Regenwolken

Bestel het Young Scientist Vakantieboek in de webshop!
Bestel het Young Scientist Vakantieboek in de webshop!

In donkergrijze wolken kunnen de druppeltjes zo groot worden, dat ze naar beneden vallen. Dan regent het. Als je een donkergrijze wolk ziet, weet je bijna zeker dat het gaat regenen.

De pest kan een comeback maken - en dan immuun zijn voor onze medicijnen
LEES OOK

De pest kan een comeback maken - en dan immuun zijn voor onze medicijnen

De pest lijkt iets uit een ver verleden, maar de bacterie die deze ziekte veroorzaakt is nooit verdwenen. De Zwarte Dood zou dus opnieuw kunnen toesla ...

De kleur van een wolk hangt ook af van waar je bent. Overdag schijnt de zon boven de wolken. Grote druppels in regenwolken houden bijna al het zonlicht tegen dat op de wolk schijnt. De wolk kaatst het zonlicht weer naar boven. Daardoor is de onderkant van zo’n wolk heel donker. Maar als je in een vliegtuig boven een regenwolk vliegt, is die juist bijna helemaal wit.