Toen de lente twee weken geleden eindelijk leek door te zetten, kreeg ik elke dag een pure happiness boost zodra ik het weerbericht keek. Gerrit Hiemstra die de korte melding doet: “Vijfentwintig graden, onbewolkt” – dat is alles wat nodig is om mij gelukkig te maken.

Totdat ik laatst op een verveeld moment aan het googlen was, en ik de zoekterm ‘weird weather’ invulde. Vergeleken met de resultaten die Google naar boven bracht, leek dat dagelijkse weerbericht opeens enorm saai. Bliksemschichten die omhoog schieten, vuurtornado’s en dondersneeuwstormen vlogen mij om de oren. De natuur biedt niet alleen liefelijke lentedagen of druilerig winterweer. Er schuilt ook een onvoorstelbaar geweld in de atmosfeer, dat zowel beangstigend als adembenemend mooi is.

Een aantal van mijn favoriete ‘weird weather’ fenomenen vind je in de video’s. Of we nou rouwig moeten zijn om ons saaie weerbericht? Ik weet het niet. Hoewel ik me best kan voorstellen dat Gerrit gewoon één keer wil kunnen melden: “…en later op de middag, hagelstenen zo groot als bowlingballen, gevolgd door een vuurtornado.”

Kernfusieonderzoekers behalen mijlpaal met lasers
LEES OOK

Kernfusieonderzoekers behalen mijlpaal met lasers

Een gecontroleerde fusiereactie heeft voor het eerst meer energie opgewekt dan erin werd gestopt. Het is een grote opsteker voor laserfusie.