Screenshot

Als je je een wetenschapsmuseum voorstelt, denk je al snel aan schappen met meetinstrumenten, fossielen van uitgestorven dieren of stomende machines. Waar je niet snel aan denkt, is de website van het museum. Soms is die ook nauwelijks de moeite waard, maar de site van het Science Museum in Londen bewijst dat het ook anders kan.

De site biedt allerlei leuke wetenschapsspelletjes. Sommige zijn op kinderen gericht, maar ook die spellen hebben hun charme. Je kunt bijvoorbeeld proberen de opkomende voedselcrisis op te lossen door het waternetwerk onder handen te nemen in Drench. Overleeft ‘jouw’ bevolking het tot 2050? Als watermanagement je niet aanspreekt, kun je de mensheid ook beschermen door het ruimtepuin op te ruimen in het spelletje Space Junker, of door als biotechnoloog een E. coli-bacterie om te bouwen in het Bacto-lab.

‘Er is heel veel mis  met de p-waarde’
LEES OOK

‘Er is heel veel mis met de p-waarde’

De p-waarde is tegenintuïtief en wordt vaak onjuist gebruikt, stelt wiskundige Rianne de Heide. We moeten naar een alternatief.

Wil je wat tijd besparen en slechts één game spelen? Het Turing-spel, dat opvallend genoeg niet via de spellenpagina is te vinden, is een echte aanrader. Turing was een beroemd wiskundige en staat tegenwoordig bekend als de vader van de informatica. Hij was ook een succesvolle codebreker. In het Turing-spel kun je kijken of ook jij een talent hebt voor het codekraken.