Möbiusband
Möbiusband

Wat gebeurt er als je een wiskundige over muziek laat nadenken? Dan krijg je een notenbalk die de ruimtetijd definieert. Door vervolgens melodieën in de tijd, de ruimte, of in allebei te spiegelen, krijg je leuke deuntjes met een mathematische achtergrond. Met nog wat geknutsel kun je zelfs van een notenbalk een Möbiusband maken – een tweedimensionaal figuur dat alleen in drie dimensies kan bestaan. En dat in een muzikale dimensie!

Verwarrend? Zeker. Deze video van YouTube-wiskundige Vihart maakt het gelukkig allemaal duidelijk. Ze is zeker niet de eerste die wiskundig nadenkt over muziek. Een liefhebber van klassieke muziek weet wellicht dat de componist Bach bekend stond om de mathematische patronen, ratio’s en breuken in zijn muziek. Bovenstaande video is dus niet alleen leuk, maar wie weet ook nog erg nuttig. Voor je het weet componeer je met wat wiskundig geknutsel aan de notenbalk zomaar de nieuwe Toccata & Fugue.

AI maakt het mogelijk verkoolde papyrusrollen te lezen
LEES OOK

AI maakt het mogelijk verkoolde papyrusrollen te lezen

In 79 na Christus bedekte een laag vulkanische as het stadje Herculaneum, en daarbij honderden papyrusrollen. Met hulp van AI lukt het nu om de verkoo ...