Cola verliest zijn prik als je de fles open laat staan of schudt. Is er een dop te maken met daarin een koolzuurgasreservoir die met een druk op het reservoir de druk in de fles weer naar de correcte druk te brengt?

Wdeb

Deze vraag is beantwoord in de New Scientist van maart 2015

Onderwijs besteedt te weinig aandacht aan proza en poëzie
LEES OOK

Onderwijs besteedt te weinig aandacht aan proza en poëzie

De slinkende aandacht in het onderwijs voor creatief schrijven heeft de lees- en schrijfvaardigheid van leerlingen geen goed gedaan.

Is het wel een vraag? Of stiekem toch een uitvinding vermomd als vraag? En zo ja, is ‘Wdeb’ dan te lui voor het echte uitvindershandwerk – prototypes maken, octrooien aanvragen – of juist te slim, omdat hij (zij?) ook wel weet: als ík het kan bedenken, bestaat het vast al.
En dat zou dan kloppen, want beantwoorder ‘Peter’ verwijst naar de website van de Pressure Keeper, een enigszins amateuristisch gepresenteerd systeem om een geopende fles cola, bier of andere prik weer op de juiste koolzuurdruk te brengen.Je prikt een gaatje in de flessendop, plaatst er een ventiel-achtig rubbertje onder, schroeft de dop weer terug. Dan steek je er een forse naald in, gekoppeld aan een koolzuurpatroon, je zet je een ventiel open en met een korte gasstoot wordt de fles weer op druk gebracht.
Je kunt de pressurekeeper ook gebruiken om van water spuitwater te maken, meldt de site. Wat ze niet melden, is waar je de uitvinding kunt bestellen.