Je hoort wel eens dat succesvolle wetenschappers gewoon mensen zijn die de juiste vragen stellen. In het verlengde daarvan durf ik te stellen dat een van de leukste YouTube-kanelen is opgericht door een man die de allervreemdste vragen stelt. Onder de naam Vsauce onthult YouTuber Michael Stevens de wetenschap achter kwesties als ‘kun je jezelf opeten?’ en ‘waarom stopt je armhaar op een gegeven moment met groeien?’ Het zijn probleemstukken die je niet direct een Nobelprijs opleveren als je ze uitvogelt, maar waarvan je stuk voor stuk denkt ‘Goh… Goede vraag. Hoe zit dat dan?’

In bovenstaande video beantwoordt Stevens vijf vragen die hem zijn toegestuurd op Twitter. Hij ontcijfert hierin onder andere het mysterie van je armhaar en nut van zelfkannibalisme.

Ongekende vooruitgang?
LEES OOK

Ongekende vooruitgang?

Volgens Yannick Fritschy beweegt de wetenschap zich van de ene technologische mijlpaal naar de andere, maar krijgen we geen nieuwe kennis.

Maar het absolute hoogtepunt is vraag nummer vier, waarin Stevens het raadsel van eye floaters ontrafelt. In het Nederlands zijn eye floaters bekend onder de minder veelzeggende naam myodesopsie, of glasvochtvertroebeling. Maar hoe je ze ook noemt, iedereen kent ze wel. Het zijn de vage, schaduwachtige vormpjes voor je gezichtsveld langs drijven. Zodra je naar ze kijkt, zijn ze weg. Elke nieuwsgierige ziel heeft zich wel eens afgevraagd wat die floaters nou in hemelsnaam zijn. Vandaag is het zover – Vsauce geeft je eindelijk het antwoord.