Club Now&Wow in de Rotterdamse Maassilo vormde op 2 mei het decor voor het avondprogramma van wetenschapsfestival Expeditie NEXT. New Scientist was van de partij met drie talkshows over de quantumcomputer, duurzame en gezonde voeding, en deeltjesonderzoek. Presentatoren Martijn van Calmthout en Joris Janssen onderwierpen de sprekers aan pittige stellingen over de toekomst van hun vakgebied.
De avond begon met een gesprek over de quantumcomputer. Want wanneer komt hij er nou eindelijk? Quantumfysicus Barbara Terhal maakte de toeschouwers meteen goed wakker met een pittige uitleg over het belang van quantumfoutcorrectie voor het maken van een stabiele quantumcomputer. Harry Buhrman liet zijn licht schijnen op de informaticakant van het verhaal. ‘De quantumcomputer is een wonderlijke machine, maar geen wondermachine. Ten onrechte wordt hij in de media soms zo neergezet, als een magische oplossing voor bijvoorbeeld honger of kanker. Dat is niet zo’, aldus Buhrman. Toch heeft de quantumcomputer ons veel te bieden. De toekomst gaat uitwijzen wat dat precies zal zijn.
Vervolgens was het de beurt aan voedingskundigen Jaap Seidell en Karin Thomas. Zij zitten beiden vol ideeën over hoe we de wereldbevolking van duurzaam en gezond voedsel kunnen voorzien. Tijdens de talk konden de toeschouwers knabbelen aan sprinkhanen, krekels en meel- en buffalowormen. Seidell: ‘Zeventig procent van wat we eten is ongezond. We weten wat goed voor ons is, maar we eten het niet. Ongezond eten is aantrekkelijker.’ Wat eten we in de toekomst? Slaan we dan een op maat gemaakte shake naar binnen met alles erin wat we nodig hebben? Beide experts denken van niet. Ze benadrukken de sociale en culturele rol van eten. Ze zijn het erover eens: ‘we hoeven niet bang te zijn dat we in de toekomst met een infuus in onze arm achter een computerscherm hangen.’
Mieren zijn magnifieke navigators
Mieren zijn in staat tot verbazingwekkende navigatieprestaties. Misschien kan waardering hiervoor helpen om deze insectensoorten te behouden.
De laatsten die het podium betraden, waren deeltjesfysici Freya Blekman en Ivo van Vulpen. Zij bespraken de stand van zaken van het deeltjesonderzoek. Nu het higgsdeeltje ontdekt is, lijkt de puzzel van het standaardmodel van de deeltjesfysica compleet, maar er zijn nog genoeg vragen over. Zo is Van Vulpen erg benieuwd naar hoe het kan dat de ruimtetijd groeit, en waarom er minder antideeltjes in ons heelal te vinden zijn als er theoretisch gezien zouden moeten zijn. Nieuwe ontdekkingen leveren ook weer nieuwe vragen op, bijvoorbeeld over het genoemde standaardmodel. ‘Het standaardmodel zoals het nu is, kan niet compleet zijn’, aldus Blekman.
Uit de drie talkshows kan geconcludeerd worden dat de wetenschap nooit af is. Er zullen altijd nieuwe uitdagingen zijn die nieuwe vragen oproepen, of vice versa. De zes wetenschappers die tijdens Expeditie NEXT aan het woord kwamen, brengen ons met hun nieuwsgierigheid en creativiteit weer een stapje dichter bij de antwoorden.