Twee weken geleden (zaterdag 2 november) bracht een ruimtetruck van de ESA 1,6 ton ruimteafval naar de dampkring om daar op te branden in de beste verbrandingsoven ter wereld: de aardatmosfeer. Het lossen werd voor de gelegenheid zo georganiseerd dat astronauten deze spectaculaire foto’s konden maken. 

ATV albert einstein
De ATV Albert Einstein verbrandt in de aardatmosfeer. Bron: ESA

Zaterdag 2 november keerde een zogeheten Automated Transfer Vehicle (ATV), met de naam Albert Einstein, terug in de aardatmosfeer en brandde daar op. Een ATV is een soort kosmische truck die gebruikt wordt voor laden en lossen. Bij het lossen verbrandt de ATV met lading en al in de aardatmosfeer.

De Albert Einstein keerde boven een onbewoond deel van de stille Oceaan terug in de aardatmosfeer om daar samen met zijn lading van 1,6 ton ruimteafval, op te branden. Het afval in de Albert Einstein bestond ondermeer uit vieze kleding en menselijke uitwerpselen

Is het mensenbrein het meest complexe object in het universum?
LEES OOK

Is het mensenbrein het meest complexe object in het universum?

Hoe verhoudt de ingewikkeldheid van het brein zich tot andere complexe zaken in het heelal? Mogelijk biedt onderzoek uitkomst.

De ATV Albert Einstein in betere dagen
De ATV Albert Einstein in betere dagen. Bron: ESA

Het is niet de eerste keer dat een ATV op die manier afval vernietigt, maar het is wel voor het eerst sinds 2008 dat er beelden van zijn gemaakt. De foto’s rechtsboven en rechtsonder werden gemaakt vanaf het International Space Station (ISS), dat op het moment supreme zo’n 100 kilometer boven de Albert Einstein hing. Daarvoor was wel een manoeuvre nodig die in totaal zo’n vijf dagen in beslag nam.

De ATV Albert Einstein breekt in stukken in de aardatmosfeer.
De ATV Albert Einstein breekt in stukken in de aardatmosfeer. Bron: ESA

De Albert Einstein had eerst zeven ton aan spullen, zoals brandstof en apparatuur voor experimenten, naar het ISS gebracht. De ATV wachtte daar vervolgens vijf maanden om vervolgens, gevuld met afval, te beginnen met zijn allerlaatste reis richting aarde.

De laatste reis van de Albert Einstein is ook in bewegend beeld gevat, door de door de bemanning genomen foto’s samen te voegen (bron: Vladimir Jankijevic).

Nog meer spectaculaire foto’s van het opbranden en in stukken breken van de ATV Albert Einstein, zijn hier te vinden.