Influence of Planets on the Sun

 

Als je op wereldreis gaat met een weegschaal in je koffer, zul je minieme verschillen zien in je gewicht afhankelijk van het land waar je op de weegschaal stapt. Dat ligt niet alleen aan de kwaliteit van de plaatselijke cuisine – het komt ook omdat de aarde niet overal even hard aan je trekt. Deze week rapporteerde ik dat een nieuwe kaart kleine variaties in het zwaartekrachtsveld van de aarde laat zien. Gewoonlijk merken we niet veel van deze verschillen. Die weegschaal die ik eerder noemde, zou supergedetailleerd moeten zijn voordat je werkelijk een verschil kunt aflezen.

Deze zeven scheikundige ideeën gaan de wereld veranderen
LEES OOK

Deze zeven scheikundige ideeën gaan de wereld veranderen

Steeds slimmere scheikundige manieren om moleculen te manipuleren brengen ons allerlei vormen van vooruitgang. We lichten zeven van de meest veelbelov ...

Maar het feit blijft: minieme variaties bestaan. Dat geldt niet alleen op aarde, maar ook in de rest van het universum. Een klein planeetje als Mercurius kan de gigantische zon niet zomaar uit zijn baan trekken. Een zwaargewicht als Jupiter heeft wat meer trekkracht om in de strijd te gooien.

Toch zorgen ook de ‘kleintjes’ (Mercurius, Venus enzovoorts) voor kleine variaties. Soms concurreren de trekkende krachten van verschillende planeten. Soms spelen ze samen. Hoe dat in zijn werk gaat, kun je ontdekken in deze simpele animatie. Je kunt planeten (en Pluto) ‘aan’ en ‘uit’ zetten, en zo achterhalen in hoeverre zij de zon laten wiebelen.