Met een wereldwijde collectieve zeldmoordpoging met homeopathische middelen willen sceptici op zaterdag 5 februari duidelijk maken dat homeopathische middelen niet werken.

De actie is gepland om 23 minuten over 10, op zaterdagochtend. Dat tijdstip verwijst naar het getal van Avogadro, 6,022137·1023, dat aangeeft hoeveel atomen of moleculen er in een mol stof zit. Er zitten zoveel koolstofatomen in 12 gram koolstof zijn, en evenzoveel suikermoleculen in 342,3 gram suiker. De actievoerders willen duidelijk maken dat in een homeopathisch preparaat stoffen zo erg zijn verdund, dat er nog geen één molecuul in kan voorkomen. Mensen in de gezondheidszorg, inclusief apothekers en artsen, moeten patiënten beter uitleggen wat het verschil is tussen werkzame middelen en homeopathische middelen.

James Randi slikt overdosis homeopathisch middel
In 2010 neemt James Randi bij een lezing in Utrecht een overdosis van een homeopathisch middel.

Kunnen ­gedachten de bron zijn van fysieke klachten?
LEES OOK

Kunnen ­gedachten de bron zijn van fysieke klachten?

Sebastiaan van de Water zocht uit hoe wetenschappers het nocebo-effect proberen te begrijpen en onder de duim proberen te houden.


Het motto van de 10^23-actie is there’s nothing in it (er zit niets in). Volgens de internationale coördinator van de campagne is er inmiddels wel genoeg tijd en geld verspild aan homeopathische middelen. Tweehonderd jaar nadat Samuel Hahnemann de homeopathie bedacht, is er nog steeds geen overtuigend bewijs dat het werkt. Hahnemann zelf schreef destijds dat het gevaarlijk is voor gezonde mensen als ze teveel van een homeopathisch middel innemen. Die veronderstelling zal zaterdag bij de actie onjuist moeten blijken.

In Nederland behoren de Vereniging tegen de Kwakzalverij en de stichting Skepsis tot de organisatoren van de actie. Ze hebben er ook een website voor gemaakt. www.kloptdatwel.nl. De actie zal ergens in Amsterdam plaatsvinden. In België bereidt de sceptische vereniging Skepp een actie voor op het Luxemburgplein, bij het Europees Parlement. Homeopathie is gelegaliseerd consumentenbedrog, zo stelt de Vlaamse vereniging. Homeopathische middelen mogen in geheel Europa worden verkocht, zonder wetenschappelijke onderbouwing, terwijl echte geneesmiddelen pas op de markt komen na een streng, jarenlang onderzoek.

Nieuw is de demonstratieve homeopathische zelfmoordpoging niet. De beroemde Amerikaanse scepticus James Randi voert hem al jaren bij zijn lezingen uit. Een soortgelijke sceptische actie vorig jaar in Engeland heeft in ieder geval geen slachtoffers gemaakt.

Overigens heeft Amadeo Avogadro (1766-1856) dat getal nooit geweten, het is in 1909 naar hem genoemd.

Erick Vermeulen