Wetenschappers zitten met de handen in het haar. Ze hebben mogelijk al meer dan honderd jaar een verkeerd beeld van de oorzaak van roos.

Waarschijnlijk zijn niet schimmels, maar bacteriën de oorzaak van hoofdroos. Foto: Andre Mouraux
Waarschijnlijk zijn niet schimmels, maar bacteriën de oorzaak van hoofdroos.
Foto: Andre Mouraux

Waarschijnlijk zijn niet schimmels, maar bacteriën de oorzaak van hoofdroos. Dat concluderen onderzoekers van de Chinese Shanghai Jiao Tong University in vakblad Scientific Reports.

Schuld

Sinds de negentiende eeuw gaan wetenschappers ervan uit dat de schimmel Malassezia de schuldige is als het gaat om roos. De Chinese onderzoekers hadden echter het vermoeden dat ook bacteriën een rol spelen bij de huidaandoening. Ze bestudeerden DNA afkomstig van het schedeldak van 363 volwassenen om te zien hoeveel schimmels en bacteriën op hun hoofd vertoefden.

Hoe vetter het eten, hoe lekkerder het ruikt en hoe liever we het eten
LEES OOK

Hoe vetter het eten, hoe lekkerder het ruikt en hoe liever we het eten

Als we een snackbar of oliebollenkraam naderen, komt direct onze neus in actie: bijna onweerstaanbaar, zo lekker. Wat wij in ...

Zowel bij mensen met als zonder roos bleek de Malassezia restricta negentig procent van de schimmels te vertegenwoordigen. De bacteriën vertelden echter een heel ander verhaal. Mensen met roos hadden meer Staphylococcus-bacteriën en veel minder Propionibacteriën dan degenen zonder roos. Deze bacteriebalans op je hoofd bepaalt dus mogelijk of je kapsel ontsierd wordt door sneeuwvlokjes.

Bestrijden

Hoofdonderzoeker Zhijue Xu gaat met zijn team nu onderzoek verrichten naar methoden om de bacterieverhouding op het schedeldak in evenwicht te brengen. Hij hoopt op die manier roos te kunnen bestrijden.

Bewerking door Yannick Fritschy.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

Lees verder: