Wetenschappers hebben een virus ontdooid dat minstens 30.000 jaar lang in de bevroren Siberische grond heeft gezeten. Het virus is nu weer actief.

Het bevroren virus dat aan zijn tweede leven is begonnen. Bron: CNRS-AMU
Het virus dat aan zijn tweede leven is begonnen.
Bron: CNRS-AMU

Het virus zat tienduizenden jaren in de bevroren bodem, op zo’n dertig meter diepte. Dat het virus succesvol tot leven is gewekt, blijkt uit het feit dat het virus in het lab eencellige amoebas heeft geïnfecteerd. Het virus, Pithovirus sibericum genaamd, is ongevaarlijk voor mensen. De wetenschappers publiceerden hun onderzoek in de Proceedings of the National Academy of Sciences.

Het virus behoort tot een groep grote virussen die tien jaar geleden is ontdekt. Pithovirus sibericum is zo’n 1,5 micrometer lang is daarmee het langste bekende virus.

‘Invasieve exoten bestrijden  doet meer kwaad dan goed’
LEES OOK

‘Invasieve exoten bestrijden doet meer kwaad dan goed’

Het is doorgaans geen goed idee om invasieve exoten te bestrijden, stelt Menno Schilthuizen. Daarmee vertraag je het natuurlijke proces.

Bodemgevaar

De wetenschappers die het oeroude virus een tweede leven gaven, waarschuwen voor de implicaties van hun werk. Gezien dit virus in een voortdurend bevroren grond overleefde, kunnen ook andere virussen langdurige kou doorstaan. Wanneer ijzige gebieden door de klimaatverandering opwarmen, kunnen daardoor onbekende virussen weer aan het daglicht komen.  Daar kunnen ook virussen tussen zitten die wel gevaarlijk kunnen zijn voor de mens, zoals bijvoorbeeld het pokkenvirus dat nu zo’n dertig jaar als uitgeroeid wordt beschouwd.