Nooit meer het toilet schoonmaken. Dankzij een nieuw ultraglad materiaal kan die droom zomaar uitkomen.  

Een 3D-geprint toilet is zó glad dat er bijna niets aan blijft plakken, zelfs niet na intensief gebruik. Daardoor is er veel minder water nodig om het toilet door te trekken. 

Teflonpot

Er bestaan veel soorten gladde toiletoppervlakken, zoals potten met een tefloncoating, maar ze hebben allemaal een duurzaamheidsprobleem. Hoe meer ze worden gebruikt, hoe ruwer ze worden. De coating, of de hele toiletpot, moet dan vervangen worden om effectief te blijven.  

Iedereen kan overweg met een 'derde duim'
LEES OOK

Iedereen kan overweg met een 'derde duim'

Iedereen kan wennen aan een extra robotduim, van kinderen tot senioren. Dat stelden Britse onderzoekers vast bij een wetenschapsfestival.

Nu hebben materiaalkundige Yike Li van de Huazhong University of Science and Technology in Wuhan in China en zijn collega’s een toilet ontwikkeld dat extreem glad is én dat ook blijft, schrijven ze in het vakblad Advanced Engineering Materials

Glad potje

Li en zijn team hebben een 3D-geprint model van een toilet gemaakt van een mengsel van plastic en hydrofobe zandkorrels. Het model is ongeveer tien keer zo klein als een echt toilet. Met behulp van een laser werden de deeltjes samengesmolten tot een complexe structuur. Daarna smeerden de onderzoekers het oppervlak in met een soort siliconenolie die door de structuur van het materiaal diep in het oppervlak doordrong.

De onderzoekers testten het toilet door er modderwater, melk, yoghurt, honing, met zetmeel gevulde gel en synthetische poep in te gooien. Geen van de goedjes bleef aan het toilet plakken. Zelfs nadat ze het toilet duizend keer met schuurpapier hadden bewerkt, was het nog net zo glad als daarvoor. Volgens Li komt dat doordat de smerende olie tot diep in de wc was doorgedrongen. 

Openbare wc

Het nuttigst zou de wc zijn op plekken waar er veel gebruik van gemaakt wordt, zoals in treinen en op openbare plekken. ‘Doordat er met minder water doorgespoeld kan worden, hoeft er minder water versleept te worden en kun je besparen op transportkosten’, zegt Li. Al moet het maakproces wel eerst worden ontwikkeld voordat grote toiletten goedkoper worden, zegt hij.  

Hoewel het toilet duurzaam lijkt en het gebruikte smeermiddel milieuvriendelijk is, is het wel een opgave om de gebruikte laserproductietechniek in de huidige toiletproductieprocessen te integreren, zegt William Wong van de Aalto University in Finland. ‘Maar al je maar graag genoeg wilt, zou een start-up dit kunnen doen. Zulke bedrijven zijn vaak flexibel in het herschikken van toeleveringsketens’.