Het Belgische biotechbedrijf AlgoNomics publiceerde gegevens die over fragmenten van het SARS-virus die moeten helpen bij de ontwikkeling van een vaccin.

Doorgaans duurt de ontwikkeling van een vaccin vele jaren. Misschien dat bij de huidige SARS-epidemie moderne technologie bijdraagt aan een snellere ontwikkeling. Nadat een wereldwijde onderzoeksinspanning al snel de genetische informatie over het coronavirus dat SARS veroorzaakt opleverde, publiceert nu het bedrijf AlgoNomics informatie over onderdelen van het virus waarop de cytotoxische T-lymfocyten kunnen aangrijpen.

De aanwijzingen dat een coronavirus SARS veroorzaakt, worden steeds sterker. Begin mei rapporteerde de Wereldgezondheidsorganisatie dat er al meer dan zesduizend ziektegevallen waren. Het sterftepercentage loopt langzaam op tot tien procent van de patiënten.

Hoe vetter het eten, hoe lekkerder het ruikt en hoe liever we het eten
LEES OOK

Hoe vetter het eten, hoe lekkerder het ruikt en hoe liever we het eten

Als we een snackbar of oliebollenkraam naderen, komt direct onze neus in actie: bijna onweerstaanbaar, zo lekker. Wat wij in ...

De klassieke ontwikkeling van vaccins gaat uit van verzwakte levende virussen of gedode virussen. Toediening daarvan leidt ertoe dat het immuunsysteem de betreffende ziekteverwekker herkent en bij besmetting tijdig de tegenaanval inzet. De afgelopen jaren konden dankzij nieuwe technologie ook vaccins worden gemaakt die zijn gebaseerd op virusfragmenten. AlgoNomics heeft nu enkele fragmenten opgespoord die geschikt zijn voor de ontwikkeling van een vaccin tegen SARS. Het analyseerde de genetische informatie van het SARS-virus met gespecialiseerde software, EpiBase. Deze met overheidssteun ontwikkelde software hanteert driedimensionale modellen van specifieke receptoren die een sleutelrol spelen in het menselijke immuunsysteem. De analyse leverde informatie op over de zogenaamde CTL-epitopen. AlgoNomics stelt de informatie over deze epitopen gratis beschikbaar op de website www.algonomics.com voor niet-commerciële researchdoeleinden.