Garmisch-Partenkirchen (D) – Een witte Kerst wordt in de Beierse Alpen een zeldzaamheid, concluderen onderzoekers aan het Fraunhofer-instituut voor atmosferisch milieuonderzoek. Misschien moeten wintersportevenementen een tweetal maanden op de kalender verschuiven.


Een regionaal klimaatmodel in Garmisch-Partenkirchen berekent de ontwikkeling van het klimaat voor de komende vijftig tot zestig jaar. De uitkomsten is duidelijk: in de maanden november, december en januari zal in het wintersportgebied de gemiddelde temperatuur 2ºC stijgen, terwijl in februari en maart de temperatuur zal dalen en de kans op sneeuw zal toenemen.
Al weken wacht men in Beieren op de eerste sneeuw, maar nog steeds is het voor de tijd van het jaar te warm. Prof dr Wolfgang Seiler, directeur van het onderzoeksinstituut, is niet verrast. “De klimaatontwikkeling voert ons weg van een witte Kerst. Sneeuw op kerstavond wordt in Duitsland in de toekomst een zeldzaamheid. “
De berekeningen maken duidelijk dat de lawinevoorspellingen tijdig moet worden aangepast. De systemen die de kans op lawines berekenen, moeten rekening houden met de nieuwe klimatologische gegevens. Het Beierse klimaatmodel zaal verder worden uitgebreid om verdere uitspraken over de klimaatverandering te kunnen doen. Seiler: “De vooruitzichten zijn niet vrolijk. De uitkomst van de laatste klimaatconferentie laat zien hoe gering de bereidschap is om iets te doen tegen het groeiende kwaad. Het is nodig om de CO2-uitstoot drastisch te beperken. Een snelle en eenvoudige manier is het besparen van energie, bijvoorbeeld door minder deelnemen aan het verkeer, betere warmte-isolatie in huizen en intelligent verwarmen. Maar ook regeringen en wetgevers moeten wereldwijd iets doen. Dan is de droom van een witte Kerst misschien niet voor altijd verleden tijd.”

Erick Vermeulen