De aloë vera-plant kan worden omgebouwd tot een condensator, een elektrisch onderdeel dat lading opslaat. Op die manier kunnen levende planten lampjes en andere kleine apparaten van energie voorzien.

Chinese wetenschappers hebben van aloë vera een nieuw soort supercondensator gemaakt. Dat is een apparaat dat net als een batterij lading opslaat, maar een stuk sneller ontlaadt. Met deze techniek kunnen levende planten lampen laten branden of apparaten met een laag stroomverbruik opladen.

Materiaalwetenschapper Yang Zhao van het Beijing-technologieinstituut en haar collega’s maakten hun supercondensator uit verschillende delen van een aloë vera-plant. Het enige extra materiaal dat ze gebruikten, was een gouden stroomdraad.

We zijn niet verslaafd aan  onze telefoons en hebben  geen ‘digitale detox’ nodig
LEES OOK

We zijn niet verslaafd aan onze telefoons en hebben geen ‘digitale detox’ nodig

Onszelf beschrijven als verslaafd aan onze telefoon werkt contraproductief, betoogt psycholoog Pete Etchells.

Schil en sap

De onderzoekers startten hun bouwsel met de buitenste laag van het aloëblad, de schil. Deze verhitten ze tot hoge temperaturen om actieve kool te produceren. Dat is een type koolstof dat zodanig is behandeld dat het met allerlei andere stoffen kan binden. Hiermee maakte het team de elektrode, de plek waar lading zich verzamelt.

Een ander deel van de plant, het sap, werd bevroren om een aerogel te maken. Dat vormt de elektrolyt van de supercondensator: het energiegeleidende spul dat de elektrode omringt en dat als de andere pool functioneert.

Zowel de schil als het sap van de bladeren veranderden in onderdelen voor de condensator. Beeld: Pixabay/Franziska Ingold.

De resulterende aloë vera-condensator was ongeveer 4 millimeter in doorsnee – een kwart van de grootte van een vingernagel. De onderzoekers plaatsen hem in levende planten, waaronder andere aloë-planten, maar ook een cactussoort die bekendstaat als schoonmoedersstoel en een andere vetplant, de Pachyphytum oviferum, die ook wel de ‘moonstone-plant’ wordt genoemd.

‘Je kunt de schoonheid van deze plant waarderen, maar je kunt ook de elektriciteit gebruiken die de plant opwekt’, zegt Zhao.

Opgeladen plant

De onderzoekers laden hun plantaardige condensatoren op met zonnepanelen. De opslagcapaciteit van de planten bleek voldoende om kleine lampjes te laten branden en om apparaten met een laag stroomverbruik op te laden.

Zhao denkt dat de techniek nuttig kan zijn voor mensen die verdwaald raken in afgelegen, ruige gebieden waar planten zoals aloë vera en cactussen voorkomen. Zij kunnen met deze techniek en de lokale planten hun apparaten van stroom voorzien.

Het is misschien ook mogelijk om de condensator groter te maken. Dat kan hij meer energie opslaan. Dat vergt wel een grotere snee in de plant, en dat kan de plant te zeer beschadigen of tot infecties leiden.